Κλοπή Πικάσο: Η εξάμηνη παρακολούθηση στην Εθνική Πινακοθήκη και το κινηματογραφικό «χτύπημα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 17:54 Κλοπή Πικάσο: Η εξάμηνη παρακολούθηση στην Εθνική Πινακοθήκη και το κινηματογραφικό «χτύπημα»

«Εγώ το έκανα. Το έκανα γιατί ήθελα να έχω ένα έργο τέχνης στο σπίτι μου. Έτσι μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα και άρχισα να παρακολουθώ την Εθνική Πινακοθήκη. Ήμουν μόνος μου. Τα έχετε βρει; Ανακουφίστηκα γιατί είχα ένα βάρος τόσα χρόνια». Με τα λόγια αυτά, ο 49χρονος δράστης της λεγόμενης «κλοπής του αιώνα» δικαιολόγησε στις Αρχές την πράξη του…

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που λάτρευε την τέχνη, τόσο ώστε να καταστρώσει ένα ολόκληρο σχέδιο που θυμίζει ταινία και να καταφέρει να μπει στην Εθνική Πινακοθήκη και να αρπάξει έναν Πικάσο και έναν Μοντριάν. Ο λόγος για τον 49χρονο ελαιοχρωματιστή που ομολόγησε την κλοπή των αμύθητης αξίας έργων τέχνης.

Πικάσο

Το κινηματογραφικό σχέδιο για την κλοπή του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο δράστης παρακολουθούσε για έξι ολόκληρους μήνες τους φύλακες και όλο το προσωπικό του κτιρίου ώστε να γνωρίζει το πρόγραμμα του προσωπικού.

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός του ήξερε τι έκανε στη διάρρηξη, ενώ υποστηρίζει πως δεν είχε συνεργό, με τις ίδιες πληροφορίες να λένε πως ο άνθρωπος αυτός είχε αρκετές επαφές στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ είχε απασχολήσει παλαιότερα τις Αρχές για κλοπές σε καταστήματα.

Λέγεται ότι είναι πανέξυπνος και ότι έριξε… πολλή μελέτη πριν την κλοπή για να γνωρίζει πώς χωρίζονται οι χώροι στο εσωτερικό του κτιρίου της παλιάς Εθνικής Πινακοθήκης.

Πώς κατάφερε να κλέψει τα έργα

Ήταν ξημερώματα 9ης Ιανουαρίου 2012 όταν ο 40χρονος (τότε) άνδρας, έκλεινε τον συναγερμό και από ένα παράθυρο έμπαινε στην Εθνική Πινακοθήκη. Η διάρρηξη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, δίπλα στο ξενοδοχείο Χίλτον και επί της Βασιλίσσης Σοφίας, δεν έγινε -περιέργως- αντιληπτή από κανέναν. Μόνο όταν το πρωί άνοιξε ο χώρος, οι υπάλληλοι έντρομοι κατάλαβαν πως έλειπαν έργα μυθικής αξίας.

Ο πίνακας του Πικάσο “Γυναίκα χωρίς Κεφάλι”, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και τον είχε δωρίσει ο ίδιος ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης στον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Πικάσο

Ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού, έργο που αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Το έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση.

Ο δράστης μπήκε, έκλεψε έργα που… βρήκε μπροστά του, κρύφτηκε κατά πληροφορίες ακόμη και σε γυψοσανίδες και έφυγε σαν κύριος με το Μετρό!

Όταν διαπιστώθηκε η κλοπή, αμέσως σήμανε συναγερμός. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει τι είχαν απογίνει τα έργα

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια για να βρεθεί ο 49χρονος σήμερα άνδρας, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα και πατέρας δυο παιδιών, να συλληφθεί και να οδηγήσει τους αστυνομικούς στο σημείο που δείχνει το παραπάνω βίντεο, όπου μέσα σε μαύρο δερμάτινο φάκελο, τυλιγμένο σε πλαστικές σακούλες, είχε κρύψει τα δυο από τα τρία έργα. Το τρίτο, το είχε πετάξει μέσα στην τουαλέτα…

Πώς φτάσαμε στην σύλληψη

Στα χρόνια που πέρασαν από την κλοπή έως τη σύλληψή του, δεν κατάφερε να πουλήσει τα έργα. Και κάπως έτσι κατέληξαν κρυμμένα στο δάσος στον Κουβαρά…

Η ΕΛ.ΑΣ χαρακτήρισε θέμα τιμής την σύλληψή του και την εξιχνίαση της κλοπής προκειμένου να επιστραφούν οι κλαπέντες πίνακες στο «σπίτι» τους.

Ο 49χρονος δράστης, ο οποίος συνελήφθη και έχει ομολογήσει την πράξη του, εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής και διέπραξε μόνος του την κλοπή των πινάκων, στις 9 Ιανουαρίου του 2012. Και συνελήφθη λίγο πριν φύγει για την Ολλανδία στην οποία ταξίδευε συχνά όπως και στην Βρετανία.

Δυστυχώς είχε κλέψει και ακόμη ένα έργο τέχνης, σε χαρτί, το οποίο, όπως είπε στους αστυνομικούς, το πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας.

Ο συλληφθείς υποστήριξε ότι αγαπάει την τέχνη και δεν ήθελε να πουλήσει τον πίνακα. Όμως, η ΕΛΑΣ έχει πληροφορίες ότι προσπαθούσε να βρει αγοραστή στο εξωτερικό. Αφού ομολόγησε την κλοπή των πινάκων οδήγησε τους αστυνομικούς σε δασική περιοχή στο Πόρτο Ράφτη Αττικής, όπου είχε κρύψει συσκευασμένους τους δύο πίνακες.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι.

Ο 49χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση