Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Πινακοθήκη: Στον εισαγγελέα για τη κλοπή του Πικάσο και του Μοντριάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 12:24 Εθνική Πινακοθήκη: Στον εισαγγελέα για τη κλοπή του Πικάσο και του Μοντριάν

Ενώπιον του εισαγγελέα  εκτέλεσης ποινών οδηγήθηκε ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής, που κατηγορείται για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από 9,5 χρόνια.

Μετά τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος για την αποκαλούμενη «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, προκειμένου να απολογηθεί.

Έχει, ωστόσο, το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση  κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο, αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Αν η κλοπή στρέφεται κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Δεν έπεισε 

Ο 49χρονος κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας ανέφερε ότι σχεδίαζε για έξι περίπου μήνες της κλοπή, ενώ είπε ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια εξαιτίας του πάθους του για την τέχνη. Ισχυρίστηκε ότι τυχαία απέσπασε από την Εθνική Πινακοθήκη τον πίνακα του Πικάσο και των άλλων δημιουργών, ενώ όπως τόνισε σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να τους πουλήσει.

Οι αναφορές του όμως δεν έχουν πείσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι αν και κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες στον άνθρωπο που πραγματοποίησε την «κλοπή του αιώνα», δεν φαίνεται να σταματούν τις έρευνες τους για την υπόθεση. Κι αυτό γιατί θεωρούν αρχικά ότι το σκίτσο του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo), το οποίο ήταν και το πιο… άγνωστο από τα τρία έργα δεν έχει καταστραφεί, αλλά έχει πουληθεί ή παραμένει κάπου κρυμμένο.

Όσον αφορά τώρα στον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο αλλά και του Μοντριάν, ο 49χρονος σύμφωνα με τους αστυνομικούς ήθελε να τους διαθέσει έναντι μεγάλου ποσού σε συλλέκτες του εξωτερικού. Άλλωστε το γεγονός ότι τους κράτησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αποδεικνύει το πάθος του για την τέχνη, άλλα τη διεθνή πρακτική των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στις αγοροπωλησίες κλεμμένων πινάκων μεγάλων ζωγράφων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα έργα φυλάσσονται σε αποθήκες της Ελβετίας και εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή. Και πότε είναι αυτή; Συνήθως όταν βρεθεί ένας Άραβας κροίσος ή κάποιος πλούσιος συλλέκτης, ο οποίος δεν σκοπεύει στην επένδυση αλλά στην διεύρυνση των προσωπικών του πολύτιμων αποκτημάτων.

Ζητείται Άραβας μεγιστάνας

Έτσι οι αστυνομικοί είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι ο 49χρονος, δεν ήταν μετανιωμένος για την πράξη του, όπως είπε στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα επέστρεφε τους πίνακες πίσω, ακόμα και μέσω του ταχυδρομείου.

Στόχος όπως αναφέρουν πηγές του newsit.gr ήταν η πώληση, ενώ υπάρχουν οι πληροφορίες ότι είχε αναπτύξει συνδέσμους με χώρες του Κόλπου, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει Άραβες μεγιστάνες.

Οι άνδρες του τμήματος διαρρηκτών μιλούν για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα τους ανέφερε πως δούλευε και ως εθελοντής στη Βρετανική Αστυνομία. Έτσι έχουν απευθύνει ερώτημα προς τους συναδέλφους τους στο Λονδίνο προκειμένου να εξακριβώσουν εάν τους λέει αλήθεια.

πηγή: newsit.gr