«Εκπροσωπώ όλους τους Έλληνες» - Επίτιμη διδάκτορας του ΑΠΘ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Καρέ καρέ η αναγόρευση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 22:43 «Εκπροσωπώ όλους τους Έλληνες» - Επίτιμη διδάκτορας του ΑΠΘ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Καρέ καρέ η αναγόρευση

Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Δεν εκπροσωπώ καμία παράταξη, αλλά όλους τους Έλληνες», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία της κατά την τελετή που έγινε στο ΑΠΘ η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο της, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στους στόχους, τις προτεραιότητες και τις ευαισθησίες της, και δήλωσε ότι είναι προσηλωμένη στο γενικό και εθνικό συμφέρον.

«Για τον ανώτατο δικαστή, η μετάβαση από την κλειστή αίθουσα του δικαστηρίου στη ανοικτή σφαίρα της πολιτικής δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Ο δικαστικός αυτοπεριορισμός και η εσωστρέφεια δίνουν τη θέση τους στη συνεχή έκθεση, στη συρρίκνωση της ιδιωτικότητας, στην εξωστρέφεια του πολιτικού αξιώματος. Η καθημερινότητα μεταβάλλεται ριζικά, ο ρυθμός της ζωής αλλάζει», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, περιγράφοντας έτσι το πέρασμα της στην πολιτική, με την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου – ΑΠΘ: Προσήλωση στο γενικό και εθνικό συμφέρον

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε επίσης έμφαση στις προϋποθέσεις της απόστασης και της αμεροληψίας στην άσκηση των καθηκόντων της, προσηλωμένη στο γενικό και στο εθνικό συμφέρον και υπογράμμισε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο δικαστής, οφείλει να ακούει με προσοχή όλες τις πλευρές, να συνθέτει τις διαφορές. Ο ρυθμιστικός μου ρόλος, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα, και η ενωτική υπέρβαση των κομματικών σκοπιμοτήτων, προϋποθέτει την απόσταση και την αμεροληψία. Δεν εκπροσωπώ καμία παράταξη, αλλά όλους τους Έλληνες. Ως Πρόεδρος, παραμένω στο τέλος της ημέρας όπως ακριβώς και στη δικαστική μου διαδρομή: ένας δημόσιος λειτουργός, προσηλωμένος στο γενικό και στο εθνικό συμφέρον. Μακριά από την ιδιωτική και ιδιοτελή αντίληψη του θεσμού, τη μικροπολιτική ένταξη. Η θεσμική συνείδηση και η ανάληψη της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό δεν συνιστούν συνθήματα πολιτικής. Συγκροτούν τον πυρήνα της άσκησης των δημοσίων και κρατικών αξιωμάτων και πρέπει να μας εμπνέουν όλους, ανεξάρτητα από τη θέση μας στην κρατική πυραμίδα».

Σακελλαροπούλου: Ευρύ πεδίο θεμάτων που μπορεί να παρέμβει

Σχετικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε πως «στο πολίτευμά μας ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι εκτελεστικός, ο συμβολισμός, εν τούτοις, που παράγει ο λόγος του, το ύφος και το ήθος στην εκπλήρωση του καθήκοντός του, είναι πολύ σημαντικά» και πρόσθεσε:

«Υπάρχει, άλλωστε, ένα ευρύ πεδίο θεμάτων στα οποία μπορεί να παρέμβει ο Πρόεδρος και να δώσει έμφαση και περιεχόμενο σε αρχές, αξίες και νοήματα, πέρα από τις αρμοδιότητες που περιγράφει το Σύνταγμα. Πολλοί είναι αυτοί που απευθύνονται καλοπροαίρετα στον θεσμό, και αυτό με τιμά γιατί φανερώνει τις προσδοκίες των ανθρώπων. Είναι, ωστόσο, κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας μας να τηρείται με συνέπεια η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Δεν εμπίπτει στην αποστολή του Προέδρου η παρέμβαση σε θέματα που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη ή ανήκουν στην Κυβέρνηση, και εν γένει εντάσσονται στην άσκηση τρέχουσας πολιτικής».

Διαφύλαξη και ενδυνάμωση της σχέσης κυβερνώντων – κυβερνωμένων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τις κρίσεις των τελευταίων χρόνων, το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τόνισε ότι ο στόχος της είναι να συμβάλλει στη διαφύλαξη και ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνώμενους.

«Η χώρα μας δοκιμάστηκε στις κρίσεις των τελευταίων ετών και η αξιοπιστία του πολιτικού της συστήματος δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα. Η οικονομική κρίση και σήμερα η υγειονομική δεν έχουν μόνο βιοτικές επιπτώσεις, υλικές και ψυχικές, αλλά και σπουδαίες θεσμικές προεκτάσεις. Αγγίζουν τον πυρήνα της σχέσης κυβερνώντων και κυβερνωμένων:

Την ίδια την εμπιστοσύνη που εμπεδώνει, παράλληλα με τους νόμους και το Σύνταγμα, την αυθεντία και τη νομιμοποίηση της εξουσίας. Έχω την πεποίθηση ότι στη διαφύλαξη και ενδυνάμωση αυτής της σχέσης εντοπίζεται και το βαθύτερο νόημα της πολιτικής. Παρότι προέρχομαι από χώρο μη πολιτικό, σε αυτόν τον ευγενή στόχο προσδοκώ να συμβάλλω», επισήμανε.

Σακελλαροπούλου: Τιμή στη γενέθλια πόλη

Η κ. Σακελλαροπούλου δεν έκρυψε τη συγκίνηση της για τη σημερινή μέρα, καθώς όπως είπε «η Θεσσαλονίκη, γενέθλια και αγαπημένη πόλη, μου ξυπνά τα πιο δυνατά συναισθήματα οικειότητας. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, επιστρέφω στις μνήμες και στους τόπους της παιδικής μου ηλικίας. Πλουτίζω από τις παραστάσεις της και συναντώ ξανά αγαπητά μου πρόσωπα. Πολλά από αυτά, παρά τους περιορισμούς που μας επιβάλλει η πανδημία, είναι παρόντα εδώ, ανάμεσά μας».

Για τη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, που της έκανε την πιο υψηλή τιμή, είπε ότι “ήταν πάντα για όλους τους νομομαθείς της γενιάς μου μια κυψέλη προοδευτικών και δημοκρατικών ιδεών μέσα στο ζωντανό ακαδημαϊκό περιβάλλον της ζηλευτής, για όσους σπουδάζαμε στην Αθήνα και στο ιστορικό κτίριο της οδού Σόλωνος, πανεπιστημιούπολης”.

Η τελετή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με τη συμμετοχή μικρού αριθμού προσκεκλημένων, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανάμεσα στους παριστάμενους στην τελετή ήταν και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαμαρτυρία κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποίησαν φοιτητές στη νέα παραλία έξω από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση