Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση - σταθμός: Αποζημίωση στην περίπτωση που καθυστερήσει υπέρμετρα η έκδοση σύνταξης!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 22:47 Απόφαση - σταθμός: Αποζημίωση στην περίπτωση που καθυστερήσει υπέρμετρα η έκδοση σύνταξης!

Αποζημίωση δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, των οποίων καθυστερεί υπέρμετρα η έκδοση της σύνταξης.

Αυτό έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη. Στην προκειμένη περίπτωση που εξέτασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η ασφαλισμένη περίμενε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι να λάβει τη σύνταξη της λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα.

Όπως περιγράφει η ασφαλισμένη στην αγωγή της, λόγω πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του e-ΕΦΚΑ έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012.

Σύμφωνα με το σημαντικό σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ( υπ’αριθμόν 1806/2021) «μπορεί να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού , εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος». Μάλιστα οι δικαστές επισημαίνουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε «ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας».

Ο ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης, αντέτεινε ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη, καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

πηγή: newsit.gr