Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το μυστήριο με τον χαμένο Μονκάλβο και τα ταξίδια του artfreak

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 12:42 Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το μυστήριο με τον χαμένο Μονκάλβο και τα ταξίδια του artfreak (φωτο intime)

Ο 49χρονος που έχει ομολογήσει την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη αναμένεται να απολογηθεί σήμερα (01.07.2021) και το… μέγα ερώτημα είναι αν τα όσα θα πει, θα ρίξουν φως στα θολά σημεία της υπόθεσης.

Εννέα χρόνια μετά την «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη, τα δυο από τα τρία έργα που είχαν κλαπεί (οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο) ανακτήθηκαν. Όμως το τρίτο, ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο), ο 49χρονος ισχυρίζεται ότι το πέταξε στην τουαλέτα και καταστράφηκε.  

Ισχυρίζεται ότι το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει αίματα από τραύμα στο χέρι του τη νύχτα της κλοπής και εν συνεχεία το πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας του, πιστεύοντας πως έχει καταστραφεί.

Είναι όμως έτσι; Ο κατηγορούμενος επιμένει ότι όλα τα έκανε από την αγάπη του για την τέχνη και ποτέ δεν επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες που πήρε από την Εθνική Πινακοθήκη.  

Τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με την Καθημερινή, ένα σχέδιο σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο του Μονκάλβο εμφανίστηκε στον ηλεκτρονικό κατάλογο οίκου δημοπρασιών στη Φλωρεντία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιστορικός τέχνης Serena D’ Italia, πρώτη εντόπισε το έργο του Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) «Ο άγιος Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και σύμβολα του πάθους» στον οίκο δημοπρασιών Pandolfini και το συνέκρινε με αυτό που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το έργο αποσύρθηκε από τη δημοπρασία την τελευταία στιγμή. Από το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, ανέφεραν στην Καθημερινή πως εκείνο το διάστημα υπήρξε επικοινωνία με τη Europol και την Interpol, αλλά δεν διαπιστώθηκε ότι ήταν το ίδιο έργο με αυτό που είχε κλαπεί και γι’ αυτό δεν προχώρησε κάποια διαδικασία ανάκτησής του. Η Εθνική Πινακοθήκη ήταν αρμόδια για να ελέγξει τη γνησιότητά του, αλλά δεν κρίθηκε τότε απαραίτητο «λόγω σοβαρών αμφιβολιών» και μικρών διαφορών στο μέγεθος και σε κάποιες κηλίδες, να σταλεί ειδικός για να εξετάσει από κοντά το αντικείμενο, σημειώνει επίσης η Καθημερινή.

«Δεν πήγε ποτέ στην Ολλανδία»

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Σάκης Κεχαγιόλου, αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι ο πελάτης του είχε προσπαθήσει να πουλήσει τους πίνακες αλλά και ότι τον Φεβρουάριο του 2012 δεν ήταν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γνωστός ποινικολόγος είπε: «Σε ομολογημένη κλοπή που περιέγραψε σε έξι σελίδες προανακριτική κατάθεση, που περιέγραψε αναλυτικά με ποιον ακριβώς τρόπο το έκανε, το να μην ήταν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2012, τότε γιατί ομολογεί την κλοπή;».

Για το ενδεχόμενο ο 49χρονος να έχει συνεργούς, ο Σάκης Κεχαγιόγλου είπε: «Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις σε παρόμοιες υποθέσεις στο εξωτερικό σε ριφιφί και κλοπές σε μουσεία, οι οποίες διοργανώθηκαν από ένα και μόνο άτομο.

Ενημερώθηκα από το ίδιο και διάβασα την προανακριτική του κατάθεση χθες. Η απάντησή του είναι ότι ίδιος πολλές φορές άνοιξε τις πόρτες και ενεργοποιούσε τους συναγερμούς γι’ αυτό και ο φύλακας πήγε 6 – 7 φορές στα σημεία και πίστεψε ότι ήταν τεχνική βλάβη».

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, στην απολογία του ο πελάτης του δίνει εξηγήσεις με αποδείξεις για τις εργασίες που εργαζόταν στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου πήγαινε για λόγους εργασίας.

Απολογία

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ο 49χρονος κατηγορούμενος οδηγείται σήμερα (01.07.2021) στον ανακριτή για να απολογηθεί για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο κατηγορούμενος προσέρχεται στον δικαστικό λειτουργό με βασική υπερασπιστική γραμμή τη μετάνοια που δηλώνει, τη συνεργασία του με τις Αρχές για την ανάκτηση των πολύτιμων έργων τέχνης αλλά και τη θέση του ότι ουδέποτε επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες στο εξωτερικό.

Ο 49χρονος καλείται να δώσει απολογία στις 12:00 ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή, εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Το αδίκημα που του αποδίδεται τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Εάν η κλοπή στρέφεται κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση