Πυρκαγιές: Τραγωδία στην Κύπρο με 4 νεκρούς - Καταστροφές στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 10:07 Πυρκαγιές: Τραγωδία στην Κύπρο με 4 νεκρούς - Καταστροφές στην Κεφαλονιά

Υπό έλεγχο όλες οι φωτιές του Σαββατοκύριακου - Συνελήφθη 67χρονος στην Κύπρο για την φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 4 ανθρώπων.

Σχεδόν 70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα στις οποίες συνολικά επιχείρησαν 985 πυροσβέστες με 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 421 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Όλες οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο αυτές που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Κύπρο.

Κύπρος: 4 νεκροί και 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένη γη - Συνελήφθη 67χρονος

Καμένη γη και καταστροφή άνευ προηγουμένου. «Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιουλίου στην περιοχή του Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό, έκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και στοίχησε τη ζωή σε 4 ανθρώπους.

Η κυπριακή κυβέρνηση την Τετάρτη θα προβεί στις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης προς τους πυρόπληκτους ενώ ταυτόχρονα η Λευκωσία δέχθηκε βοήθεια από την πρώτη ώρα από γειτονικές χώρες. Αργά το απόγευμα της Κυριακής  η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στα μέτωπα είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι πυρόπληκτες περιοχές κηρύχθηκαν ασφαλείς.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όταν ο ύποπτος, ηλικίας 67 ετών έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του και μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση που υπήρχαν χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 67χρονου, που μεταφέρθηκε ως ύποπτος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λεμεσού, μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ», ανέφερε ότι «σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο και κατά τον ίδιο χρόνο, το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν εδώ ήταν ο 67χρονος, ο οποίος εθεάθη να αναχωρεί απο το μέρος». Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά ξέσπασε αστραπιαία και άρχισε να επεκτείνεται στο βουνό.

Οι αρχές αναμένουν το τελικό πόρισμα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να μην καίνε χόρτα και να μην ανάβουν φωτιά σε δάση.

Κεφαλονιά: Στάχτη πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους - Κάηκαν στάβλοι με ζώα

Οριοθετήθηκαν όλα τα πύρινα μέτωπα, τα οποία από το μεσημέρι του Σαββάτου έκαιγαν δασική έκταση στην Νότια πλευρά της Κεφαλονιάς.
Λόγω της επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι, με τους κατοίκους νωρίς το πρωί να επιστρέφουν στις οικίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνες έχουν γίνει στάχτη ενώ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς μέσα στα δάση υπήρχαν στάβλοι με ζώα, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να σωθούν.

Στα σημεία παραμένουν πυροσβέστες για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Μέθανα: Κάηκε μια οικία

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες και στον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, αναγκάζοντας τις αρχές σε προληπτικής εκκένωσης της κοινότητας Κυψέλης, όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση. Στις φλόγες παραδόθηκε ένα σπίτι, στο άκρο του οικισμού. Ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σταματήσουν εκεί τη φωτιά, ενώ έφτασαν και ενισχύσεις που την αντιμετωπίζουν τις εστίες.

Σύμφωνα με την εικόνα που έδινε το βράδυ της Κυριακής η Πυροσβεστική η πυρκαγιά έχει πολύ καλύτερη εικόνα και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ αναμένεται να έχει τεθεί υπο έλεγχο το πρωί.

Βόλβη: Συνελήφθη άντρας για εμπρησμό από αμέλεια

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Δ.Ε. Απολλωνίας του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια.

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής και η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Παρθενώνας του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Πηγές: protothema.gr, sigmalive

Προσαρμοσμένη αναζήτηση