Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δύσκολα θα δοθεί παράταση – Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή φόρου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 10:18 Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δύσκολα θα δοθεί παράταση – Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή φόρου

Κάτι λιγότερες από 40 ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη ο αριθμός αυτών που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία είναι ακόμη πολύ μικρός σχετικά με το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν δήλωση εφέτος.

Πιο συγκεκριμένα κάτι λιγότερο από 1,8 εκατ. φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει δήλωση, επί συνόλω 6,5 εκατ. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχει ανέβει αισθητά ο αριθμός των αυτών που σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση πέραν από τις 27 Αυγούστου. Και αυτό διότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει το δρόμο για να «τρέξει» η διαδικασία της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς για να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα  πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος.

Στην περίπτωση λοιπόν που το υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί να δώσει παράταση, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αργότερα και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί σε λιγότερες δόσεις από τις προβλεπόμενες.

Να σημειωθεί ότι με βάση την νομοθεσία η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου για όσους θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου.

εφορία

Οι φορολογούμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές επιλογές προκειμένου να καταβληθεί ο φόρος:

  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις: Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή.
  • Εφάπαξ καταβολή: Αν αυτό γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
  • Πληρωμή με κάρτα: Η άλλη λύση που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα τους θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Οι δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα για να μην επιβάλλονται οι τόκοι της κάρτας.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση