Στις 7:00 το απόγευμα διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 17:26 Στις 7:00 το απόγευμα διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση

Στις 19:00 το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται μέχρι αύριο να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Για ποιους θα καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Η ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας, ειδικά από το φθινόπωρο, που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα θα είναι οι υγειονομικοί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα, με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πως «σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, με χρόνια νοσήματα, με ηλικιωμένους, με ΑΜΕΑ, και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση