Οι νέοι κανόνες σε εστίαση και ψυχαγωγία από σήμερα: Εμβολιασμένοι και μόνο καθήμενοι στους κλειστούς χώρους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 09:32 Οι νέοι κανόνες σε εστίαση και ψυχαγωγία από σήμερα: Εμβολιασμένοι και μόνο καθήμενοι στους κλειστούς χώρους

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους της εστίασης, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στο εσωτερικό των εστιατορίων, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό. Η πληρότητα θα είναι μέχρι 85% και όλοι υποχρεωτικά θα είναι καθήμενοι.

Το ίδια μέτρα ισχύουν για τους κλειστούς κινηματογράφους, τα θέατρα αλλά και τα γήπεδα (κλειστά, ανοιχτά), ενώ οι ανήλικοι που δεν έχουν ενταχθεί σε εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό self – test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης παρά τις αρχικές επιφυλάξεις έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εγκυρότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Παράλληλα, θα απαιτείται έξω από κάθε κατάστημα να υπάρχει το σήμα "χώρος covid free", όπως επίσης και στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι όλοι εμβολιασμένοι προκειμένου να το γνωρίζουν οι πελάτες του καταστήματος.

Τα πρόστιμα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς στην πρώτη παραβίαση το μαγαζί θα κλείνει για μια εβδομάδα, ενώ η χρηματική ποινή θα κυμαίνεται από 2000 έως 5000 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. Επίσης για πρώτη φορά οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα και εκ των υστέρων από τις αναρτήσεις που γίνονται στα social media και αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Με τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης η κυβέρνηση στέλνει ένα ακόμη μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους, περιορίζοντας τις δραστηριότητες τους, οι οποίες θα γίνονται ολοένα και λιγότερες όσο θα μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

Εκτός από τον χώρο της εργασίας τους που απαιτείται self – test θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που θέλουν να ταξιδέψουν προς τα νησιά, ενώ δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά αθλητικές διοργανώσεις και παραστάσεις στα θέατρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αυξάνει συνεχώς τις διευκολύνσεις σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικού εμβολιασμού. "Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πανηγύρια: Καθιστοί και χωρίς χορό

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά πανηγύρια στην περιφέρεια. Όλοι θα πρέπει να είναι καθήμενοι, ο χορός δεν επιτρέπεται και τα τραπέζια θα πρέπει να έχουν αποστάσεις.

Ωστόσο η ζωντανή μουσική θα υπάρχει κανονικά όπως το φαγητό και το ποτό που συνοδεύει τέτοιες εκδηλώσεις. "Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση" είχε τονίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στην συνέντευξη τύπου που παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την εστίαση.

Νομοθετική ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας συνταξιούχων και το υγειονομικό προσωπικό. Όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν τότε θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, η συγκεκριμένη ποινή δεν σημαίνει απόλυση των εργαζομένων τονίζει η κυβέρνηση.

"Η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. Θα έρθει λοιπόν νομοθετική ρύθμιση, νομοθετικό πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα, που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε καμιά περίπτωση, με απολύσεις", υποστήριξε η Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάνω από το 75% των γιατρών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 69% του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον Alpha δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και προειδοποίησε όσους δεν εμβολιαστούν πως "η οργανωμένη Πολιτεία θα πάρει μέτρα, για αυτούς τους λίγους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλεύουν σε μονάδες Υγείας και δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την αξία της ανθρώπινης ζωής".

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

- Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες

- Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

- Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:

- το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)

- το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)

- με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/

Προσαρμοσμένη αναζήτηση