Κορωνοϊός: Ο Δεκαπενταύγουστος αλλάζει τον «χάρτη» των κρουσμάτων - Το καλό και το κακό σενάριο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 09:15 Κορωνοϊός: Ο Δεκαπενταύγουστος αλλάζει τον «χάρτη» των κρουσμάτων - Το καλό και το κακό σενάριο
Στους 192 οι διασωληνωμένοι - Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να «σπάσει», ως αναμενόταν, το φράγμα των 13.000 θανάτων
 

Σταθεροποίηση και οριακή υποχώρηση του τέταρτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία στους ειδικούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την περαιτέρω πορεία του κύματος γνωρίζοντας πως πρέπει να περάσουν με ασφάλεια τον κάβο του Δεκαπενταύγουστου.
 

 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί η κινητικότητα των πολιτών λόγω της θρησκευτικής γιορτής που ταυτίζεται χρονικά με την καρδιά του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού και την ολοκλήρωση των διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κυκλοφορία του κορωνοϊού από και προς τα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς προορισμούς. Ακόμη κι αν δεν αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων, που είναι το «καλό» σενάριο, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει η αναλογία τους σε τουριστικές και μη περιοχές, με το λεκανοπέδιο να παραμένει στο επίκεντρο δεχόμενο μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Τα κρούσματα πλέον κινούνται πέριξ των 3.000 ημερησίως, ενώ καταγράφεται αμυδρή υποχώρησή τους την εβδομάδα που διανύουμε σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης. Ενδεικτικά, τα 2.856 χθεσινά κρούσματα ήταν λιγότερα από εκείνα της Τετάρτης 28 Ιουλίου -είχαν καταγραφεί 2.874- όπως επίσης και από τα ημερήσια κρούσματα της Τετάρτης 14 Ιουλίου που είχαν επιβεβαιωθεί 2.938 θετικά περιστατικά κορωνοιού. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των τεστ βαίνει αυξανόμενος τις αντιςτοιχες ημέρες επιτρέποντας την εκτίμηση περί οριακής υποχώρησης της επιδημίας.
 

 

Τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει καλύτερα ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID-19 (Rt), ο οποίος στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμάται στο 1,05 μέσα από μια συνεχή καθοδική πορεία, από το 1.38 στις 14 Ιουλίου και σταδιακά στο 1.23 και στο 1.16 την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση της μονάδας σημαίνει κατάσταση υψηλού συναγερμού και απαιτεί ετοιμότητα για την πρόληψη μιας απευκταίας επιδημικής εκτροπής. Παρά τη μείωση του Rt, το εύρος του στο 0.98 – 1.10 μαρτυρά ότι ο ιός είναι διάσπαρτος σε όλη την επικράτεια, και η αναπαραγωγή της λοίμωξης γίνεται με τον ίδιο ρυθμό παντού, δεν υπάρχουν δηλαδή ασφαλείς και μη περιοχές.
 

 

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί, πέραν του εβδομαδιαίου δείκτη αναπαραγωγής της Covid και η κατανομή των χθεςινών κρουσμάτων στις 72 περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας καθώς και η αύξηση των «κόκκινων» περιοχών στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνονται οι Π.Ε. Φθιώτιδας, Λακωνίας και Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να «σπάσει» ως αναμενόταν το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορωνοϊού, φτάνοντας τους 13.013 με τους τελευταίους 16 νεκρούς να αφορούν τη χθεσινή καταμέτρηση.

Στα νοσοκομεία καταγράφηκαν χθες 203 εισαγωγές ασθενών, σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, προοικονομώντας την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το τείχος ανοσίας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι 5.262.223. Ο ρυθμός εμβολιασμών έχει μειωθεί αισθητά όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι ενδεικτικό ότι χθες εγιναν 42.099 εμβολιασμοί, εκ των οποίων μόλις οι 13.801 ηταν εμβολιασμοί για την 1η δόση.
 

 

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοιού ανέρχονται στους 1.556. Οι 1.120 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και οι 436 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους 192 να είναι διασωληνωμένοι. Για να γίνει αντιληπτή η πίεση που ήδη δέχεται το σύστημα υγείας, αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 32%, από 144 στους 192.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση