Φωτιά στην Ηλεία: Βιβλική καταστροφή - Πάνω από 90.000 στρέμματα γης έχουν καεί

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 09:38 Φωτιά στην Ηλεία: Βιβλική καταστροφή - Πάνω από 90.000 στρέμματα γης έχουν καεί
Δασική και γεωργική έκταση έχουν γίνει στάχτες - Τρία τα πύρινα μέτωπα - Αναζωπύρωση στη Νεμούτα -  Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους και μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαϊδια σπίτια και περιουσίες 
 

Έχει ξεπεράσει τις 90.000 στρέμματα η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την οποία έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.

 

Αυτό λένε τα στοιχεία του Δασαρχείου όπου όμως τη Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά.
 

 

Στην Ηλεία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα

 

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία καθάριζαν χωράφια, κλάδευαν δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικες δυνάμεις. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους και μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαϊδια σπίτια και περιουσίες.

Η προσπάθεια για εκκένωση του χωριού είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε και το Σάββατο με αρκετους κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση και της Αχλαδινής χωριό που συνορεύει με την Νεμούτα. Οι κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια και με λάστιχα συνέβαλλαν στο έργο της πυρόσβεσης ενώ με μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να ανακόψουν την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας.Η κατάσταση μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε τεθεί σε έλεγχο η φωτιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και έως αργά το βράδυ επιχειρούσαν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια. Επίσης και στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι, Πόθου, και Λάσδικα.

pyrkagia_hleia__1_
pyrkagia_hleia__9_
pyrkagia_hleia__8_

 


Έρευνες και ύποπτοι

Τόσο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καθώς και της Περιφέρειας είναι πεπεισμένοι πως οι φωτιές στην Ηλεία είναι προϊόν εμπρησμού.

Από την πρώτη στιγμή στην Ηλεία έχουν φθάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ, της ΔΑΑΕ, ενώ άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και γειτονικών Αστυνομικών Διευθύνσεων που κτενίζουν την περιοχή από την πρώτη στιγμή.

 

 

pyrkagia_hleia__5_
pyrkagia_hleia__4_
pyrkagia_hleia__3_
pyrkagia_hleia__8_

Στα πλαίσια των ερευνών αυτών έχουν ήδη ελεγχθεί δύο οχήματα τα οποία κινούνταν ύποπτα σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι φωτιές ενώ επίσης ελέγχεται και η εμπλοκή τουλάχιστον ενός ατόμου που είχε εντοπιστεί σε περιοχές όπου εκδηλώνονταν οι πυρκαγιές.

 

 

pyrkagia_hleia__2_
pyrkagia_hleia__7_
pyrkagia_hleia__6_

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις διωκτικές αρχές για το κατά πόσο αυτές οι έρευνες έχουν αποδώσει καρπούς.

Πηγή: patrisnews

Προσαρμοσμένη αναζήτηση