Πυρκαγιές: Η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα - Από την Αίγυπτο και τη Γαλλία έως τον... δισταγμό της Γερμανίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 09:32 Πυρκαγιές: Η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα - Από την Αίγυπτο και τη Γαλλία έως τον... δισταγμό της Γερμανίας

Πόσα οχήματα και πόσους πυροσβέστες έστειλε η κάθε χώρα - Τα συγκινητικά μηνύματα Πάιατ και Μακρόν.

Η εθνική καταστροφή που βιώνει η χώρα είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τα δεινά που μαύρισαν τον φετινό Αύγουστο, ανέδειξαν και ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Για ακόμα μία φορά, αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη φύση και η καλοσύνη που αυτή κρύβει, τείνει να αναδύεται από τις στάχτες.

Ενωμένοι, οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν είναι οι μόνοι που έσπευσαν να βοηθήσουν, ο καθένας ανάλογα το μετερίζι και την αντοχή του. Μίας τέτοιας κλίμακας πυρκαγιά, ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, αφότου έγιναν μάρτυρες των πολλαπλών μετώπων της πυρκαγιάς να κατακαίνε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με ένα μήνυμά του στα σόσιαλ μίντια, γραμμένο στα αγγλικά, την ευγνωμοσύνη του: «Εκ μέρους των Ελλήνων, θα ήθελα να σας εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια και μέσα για να βοηθήσουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε στο πλάι της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες μέρες».

Πραγματικά, είναι πολλές οι χώρες. Η Κύπρος ήταν η πρώτη που έριξε στον αγώνα δύο αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μία ομάδα πεζοπόρων πυροσβεστών 40 ατόμων. Η ομάδα χωρίστηκε στα δύο, ώστε να βοηθήσει τόσο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη και στην Αττική, όσο και στη Μάνη.

Οι Γάλλοι πυροσβέστες δεν έχασαν λεπτό από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα. Πάλεψαν με τις φλόγες, σώμα με σώμα με τους Έλληνες συναδέλφους τους και εθελοντές. «80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με επείγουσες διαδικασίες. Αλληλέγγυοι, ως Ευρωπαίοι, πάντα» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εντέλει έφτασαν 83 πυροσβέστες και δύο καναντέρ, τα οποία εντάχθηκαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχείρησαν στην Αττική. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την αποστολή βοήθειας από σήμερα με περισσότερους πυροσβέστες και ένα όχημα.

Ένα Καναντέρ από την Κροατία απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Εύβοια. Στο πλευρό της Ελλάδας και η Σερβία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Twitter η πρεσβεία της βαλκανικής χώρας στην Ελλάδα: «Δίπλα στους αδελφούς μας Έλληνες στη μάχη με τις φλόγες. Σήμερα στη μάχη πέφτουν και οι Σέρβοι πυροσβέστες προκειμένου να συνεισφέρουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η βοήθεια αποτελείται από 55 Σέρβους πυροσβέστες, 13 οχήματα και 3 ελικόπτερα».

Η Σουηδία επίσης συνέβαλε με δύο αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor. Και αυτά πολεμούν στο μέτωπο της Εύβοιας. Η Ρουμανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα για βοήθεια, στέλνοντας 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Η ομάδα μετατράπηκε σε θέμα συζήτησης στα σόσιαλ μίντια, λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και της άρτιας οργάνωσης. Χρήστες των σόσιαλ μίντια έστειλαν ευχαριστήρια μηνύματα προς την χώρα για τη βοήθειά της.

Βοήθεια ήρθε και από την Ισπανία, η οποία έστειλε ένα καναντέρ, την Αίγυπτο με δύο ελικόπτερα και την Ελβετία, η οποία στέλνει με τη σειρά της τρία ελικόπτερα με ειδικό κάδο. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τις χώρες με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και από τη Γερμανία, πάρθηκε η απόφαση να σταλούν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της χώρας. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συνολικά από την Τρίτη θα είναι διαθέσιμα δύο πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα. Η καθυστέρηση πάντως αποτέλεσε θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τη σειρά της, η Πολωνία διέθεσε πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα. Από τη Σλοβακιά φτάνει σήμερα πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα. Η Αυστρία αναμένεται να στείλει πεζοπόρο τμήμα 43 ατόμων με 11 οχήματα. Εδώ και ημέρες δίνουν τον δικό τους αγώνα και οι 100 Ουκρανοί πυροσβέστες στην Εύβοια. Οι Ισραηλινοί επιχειρούν στο δύσκολο μέτωπο της Αττικής. Από το Ηνωμένο Βασίλειο στάλθημε μία ομάδα πεζοπόρων πυροσβεστών 21 ατόμων.

Βοήθεια έρχεται και από το Κουβέιτ με 42 άτομα και εξοπλισμό. Το Κατάρ επίσης ανταποκρίθηκε στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει η Ελλάδα με 66 άτομα και τρία οχήματα. Η Μολδαβία (με 25 άτομα με 4 οχήματα), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης θέλησαν να συμβάλουν.

«Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα τις ελληνικής κυβέρνησης για υποστήριξη, είμαι ευγνώμων που το τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, μέρος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, παρέχει ένα αεροσκάφος αναγνώρισης P-8 για την υποστήριξη των προσπαθειών πυρόσβεσης», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για την συνεισφορά των ΗΠΑ. Η διεθνής βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα είναι πολύτιμη, όσο και συγκινητική.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση