Κτήμα Τατοΐου: Ξεκινά άμεσα η αναδάσωσή του - Δείτε φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 11:39 Κτήμα Τατοΐου: Ξεκινά άμεσα η αναδάσωσή του - Δείτε φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές (φωτο intime)

Έχουν ήδη φθάσει στον Σύλλογο Φίλων του Κτήματος οι πρώτες γενναιόδωρες χορηγίες, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή άμεσα και πρόγραμμα δεντροφύτευσης με την συμμετοχή μαθητών - Ποιες είναι οι καταστροφές από τη φωτιά.

Την ώρα που πολλές περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν βαθιά από τις πολυήμερες πυρκαγιές μετρούν τις πληγές τους, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στην αποκατάσταση των δασικών περιοχών που καταστράφηκαν από τη μανία της πύρινης λαίλαπας. Η αρχή θα γίνει, σύμφωνα από το Κτήμα Τατοΐου, τον κατάφυτο, έκτασης 42.000 στρεμμάτων πνεύμονα πρασίνου, μέχρι πριν λίγες ημέρες, της Αττικής, όπου θα ξεκινήσουν άμεσα οι αναδασώσεις χάρη στην άμεση ευαισθητοποίηση των πολιτών, που στέλνουν ήδη τις γενναιόδωρες δωρεές τους, και τις οργανωμένες πρωτοβουλίες του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.

Οι πύρινες γλώσσες εισέβαλλαν από την Τρίτη εντός του κτήματος και μέχρι την Παρασκευή κατέκαψαν ένα μεγάλο μέρος της δασικής περιοχής. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, μεταξύ των οποίων η υπέροχη διαδρομή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα, οι περιβάλλοντες χώροι πρασίνου του κεντρικού Ανακτόρου, της πισίνας, του κτιρίου του Υπασπιστηρίου και του βασιλικού κοιμητηρίου ενώ ζημιές έχει υποστεί και η στέγη του κτιρίου του ανακτορικού προσωπικού.

Η ανταπόκριση των ιδιωτών για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής καταστροφής υπήρξε, όπως μαθαίνουμε, άμεση και συγκινητική. Ήδη κατατέθηκε η πρώτη μεγάλη δωρεά ύψους 2.500 ευρώ, από άτομο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με την ελπίδα να συνδράμουν όσο περισσότεροι γίνεται την προσπάθεια για την αναγέννηση του κτήματος από τις στάχτες του. Στο μεταξύ έχουν γίνει κι άλλες, χαμηλότερου ύψους δωρεές για τον ίδιο σκοπό ενώ καταφθάνουν διαρκώς και προσφορές δέντρων από φυτώρια όλης της χώρας αλλά και εθελοντικής εργασίας.

Παράλληλα ο Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα την έναρξη την έναρξη του προγράμματος «Κάθε παιδί και ένα δέντρο για το Τατόι» μέσω του οποίου καλούνται οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έρθουν στο Τατόι και να φυτέψουν από ένα δέντρο το οποίο θα φροντίζουν ποτίζοντάς το καθ’ όλη την φάση της ενηλικίωσής τους. Η ιδέα για το εν λόγω πρόγραμμα στηρίχθηκε σε αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε λάβει στο παρελθόν η Βασίλισσα Σοφία χάρη στην οποία φυτεύτηκαν όλοι οι λόφοι της Αθήνας με πρώτο τον λόφο Φιλοπάππου τον Νοέμβριο του 1901.

Στόχος μας είναι, μέσω αυτού του προγράμματος, να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά, να καλλιεργηθεί η συλλογική οικολογική συνείδηση και το δάσος του Τατοΐου να περάσει στη νεολαία της Ελλάδας που θα το αναστήσει με τα ίδια της τα χέρια» δήλωσε στο protothema.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του συγκίνηση και τις ευχαριστίες προς όλους του δωρητές που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Όποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά γι’ αυτό το σκοπό μπορεί να κάνει την κατάθεσή του στον τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου στην Alpha Bank με IBAN: GR20 0140 1480 1480 0200 2003 981 (Αιτιολογία Ονοματεπώνυμο και την λέξη Ταμείο Αναδάσωσης). Οι δωρεές, οι οποίες θα διατίθενται αποκλειστικά για τις εργασίες αποκατάστασης του κτήματος,  γίνονται και στον λογαριασμό PayPal του Σωματείου ΕΔΩ και οι δωρητές – χορηγοί καλούνται να επικοινωνούν με τον Σύλλογο ΕΔΩ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και να δηλώνουν αν  επιθυμούν η δωρεά τους  να ανακοινωθεί επώνυμα ή ανώνυμα από τον Σύλλογο. Όλοι οι δωρητές θα λαμβάνουν παρασταστικό για την δωρεά τους.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση