Προειδοποίηση Σαρηγιάννη λόγω των πυρκαγιών: Σωματίδια θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ως και για 10 μέρες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 13:33 Προειδοποίηση Σαρηγιάννη λόγω των πυρκαγιών: Σωματίδια θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ως και για 10 μέρες

Συμβουλές προς τους πολίτες από τον καθηγητή του ΑΠΘ.

Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις φωτιές που κατακαίουν τη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (9/8) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σωματίδια θα αιωρούνται ως και 10 ημέρες, από το νέφος που άφησαν οι πυρκαγιές. Ειδικά στην Αττική ενδείκνυται η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95» υπογράμμισε.

«Μέχρι την Κρήτη βρέθηκαν μικροσωματίδια» ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα.

«Οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, είναι μεγάλη ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό» δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και εστίασε σε καρκινογόνα προϊόντα καύσης υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν και εργοστάσια με πλαστικά και χρώματα.

Σαρηγιάννης: Προσοχή στη σκόνη και στα αποκαϊδια στο έδαφος – Καθαρισμός με μάσκα και γάντια

Το χημικό φορτίο μπορεί να μειωθεί αν στην Αττική αλλά και στην πυκνοκατοικημένη Ιστιαία απομακρυνθούν τα δύο πρώτα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους, είπε.

Συνέστησε μάλιστα γάντια αλλά και μάσκα και τον καθαρισμό νοικοκυριών από τη στάχτη.

«Επηρεάζεται και ο υδροφόρος ορίζοντας»

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, εξήγησε ο καθηγητής.

Συνέστησε επίσης σε δημόσιους χώρους να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές απολύμανσης με φίλτρα Hepa που είναι «πιο αποδοτικά από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό» και θα μπορούσε, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να ενισχυθεί με επιδότηση η χρήση τους, ειδικά σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

«Δεν είναι στα εγχειρίδια και καλό είναι να μπουν» δήλωσε ο καθηγητής για όσα προανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η οικολογική καταστροφή επηρεάζει τη δημόσια υγεία, «επομένως πρέπει να μιλάμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της οικολογικής ισορροπίας».

Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτεία σχετικά με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως θα δούμε και τον χειμώνα με τις πλημμύρες, δήλωσε κλείνοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση