Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις – Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 14:41 Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις – Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα (φωτο intime)

Την Τρίτη το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων – Μήνυμα Μητσοτάκη το απόγευμα.

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους όπως έγινε γνωστό μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 3 μετά το μεσημέρι της Τρίτης όπου θα «κλειδώσουν» τα μέτρα ανακούφισης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα αναμένεται νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μέσα στην εβδομάδα θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Στο μίνι υπουργικό της Δευτέρας συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Έως 6.000 ευρώ οι αποζημιώσεις ανά νοικοκυριώ

Αποζημιώσεις έως 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που επλήγη από τις φωτιές που καίνε την Ελλάδα προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι αποζημιώσεις θα αφορούν την κάλυψη των πρώτων αναγκών και την αποκατάσταση των οικοσυσκευών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών που μίλησε στην ΕΡΤ οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση. Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και αμεσότερη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής εξηγώντας ότι θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ άλλα 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα, εξαγγέλλοντας επίσης ότι:

  • Θα υπάρξει παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων
  • Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων
  • Θα υπάρξει επιχορήγηση επιχειρήσεων
  • Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες
  • Θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου, προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους και χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ
Προσαρμοσμένη αναζήτηση