Σε «μίνι lockdown» από σήμερα και το Ηράκλειο - 3.351 κρούσματα σε 10 μέρες στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 09:23 Σε «μίνι lockdown» από σήμερα και το Ηράκλειο - 3.351 κρούσματα σε 10 μέρες στην Κρήτη (φωτο intime)

Σοκ με ρεκόρ 554 κρουσμάτων χθες στην Κρήτη.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η ισχυρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησε σε νέα μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σύμφωνα με το neakriti.gr

Σε καθεστώς “μίνι lockdown” μπαίνει σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με τις υγειονομικές Αρχές να κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου” στην “καρδιά” του καλοκαιριού και παρά το ότι ο τουρισμός βρίσκεται στα φόρτε του.

Την ίδια ώρα, εκτροχιάστηκαν τα κρούσματα σε επίπεδο χώρας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 4.181 κρούσματα (τρίτο υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας) κορωνοϊού συνολικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 554 - ολοένα και αυξανόμενα - εντοπίζονται στην Κρήτη, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 275 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 181 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 73 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 25 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Νούμερα που δείχνουν ότι, ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και παρά τα αυστηρά μέτρα, βρισκόμαστε πάλι στον ίδιο και χειρότερο παρονομαστή, με τα κρούσματα, αντί να μειώνονται, να αυξάνονται επικίνδυνα, οδηγώντας σε τοπικά lockdowns, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία και στον τουρισμό.

Η “έκρηξη” κρουσμάτων στο Ηράκλειο οδηγεί στην εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων, σε μια ακόμη προσπάθεια εμπόδισης της διασποράς του ιού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα για το Ηράκλειο ήταν ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς φαίνεται μια δυναμική στην αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, έχει αυξηθεί πολύ η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην πόλη του Ηρακλείου, που ουσιαστικά σηκώνει το βάρος των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία του - και δη στις ΜΕΘ.

Με αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με αυτό το ζήτημα αλλά και για άλλες περιοχές που η επιδημιολογική τους εικόνα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, όπως είναι η Ίος και η Πάρος.

Στο “κόκκινο”

Συνεπώς, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο “κόκκινο” (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 6 το πρωί, θα ισχύουν τα κάτωθι: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στο “μικροσκόπιο” των ειδικών έχουν τεθεί επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου, με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο Πέμπτη. Τα Χανιά, ωστόσο, τελούν ήδη υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων ως μεθαύριο Παρασκευή.

3.351 κρούσματα σε 10 μέρες!

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κρήτη φαίνεται να έχει “ξεφύγει”. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, που καθημερινά καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από τις άλλες περιφέρειες του νησιού. Η Κρήτη συμπληρώνει 2.977 συνολικά κρούσματα. Μαζί με τα χθεσινά κρούσματα φτάσαμε αισίως στα 3.531 κρούσματα στο νησί μας, μέσα μόλις σε 10 μέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν 173 ασθενείς με κορωνοϊό, με το ΠΑΓΝΗ, το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Χανίων να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρνητικής Πίεσης) βρίσκονται 49 ασθενείς. Μέσα σε 12 μόλις ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών κατά 40% και των ασθενών στις ΜΕΘ κατά 53%. Η μεγάλη διασπορά στο νησί κορυφώνει την αγωνία. Για τον μήνα Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη “Δέλτα” αποτέλεσε το 85,42% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Κρήτη, όπου, πλην της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λασιθίου, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει καν το 50% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας.

Αύξηση ιικού φορτίου

Σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%) και στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%) Κρήτης, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+3%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στον Βόλο (-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στα Χανιά (-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).

Στην Πάτρα ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς δεν είχε ανιχνευτεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

Ράπιντ τεστ στην Αμμουδάρα

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) θα πραγματοποιηθούν σε πεζούς σήμερα Τετάρτη το πρωί στην Αμμουδάρα του Δήμου Μαλεβιζίου. Η διενέργεια των τεστ από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. στο κτήριο του Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού του Δήμου Μαλεβιζίου, που βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 133. Όποιοι επιθυμούν να υποβληθούν στον έλεγχο θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου. Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Εμβολιασμοί

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί με τη δεύτερη δόση κατά της COVID-19 και στην Τύλισο του δήμου Μαλεβιζίου. Οι Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με τη συνεργασία των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” και την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου, ολοκλήρωσαν αργά χθες το μεσημέρι και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που έγιναν σε Τύλισο, Γάζι, Κεραμούτσι και Καμαριώτη. Στην Τύλισο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δημότη Γρηγόρης Περυσινάκης. Συνολικά έγιναν 81 εμβολιασμοί με τη δεύτερη δόση, εκ των οποίων οι 12 ήταν κατ’ οίκον.

Σε εξέλιξη είναι από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου το νέο κατ’ οίκον εμβολιαστικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου και της επιτάχυνσης της υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος, με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη όλων των πολιτών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ. Το κατ’ οίκον εμβολιαστικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και ανήμπορους, που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να εμβολιαστούν στο σπίτι τους. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες στελεχώνονται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους, προκειμένου να γίνει η δήλωσή τους στην πλατφόρμα εμβολιασμού.

Οι μεταλλάξεις

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τη - μάλλον ξεχασμένη λόγω της κυρίαρχης πια “Δέλτα” - παραλλαγή “Βήτα” (“νοτιοαφρικανική”) του κορωνοϊού είναι πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να πεθάνουν από την COVID-19, σε σχέση όσους αρρωσταίνουν από τη βρετανική παραλλαγή “Άλφα”, σύμφωνα με μελέτη από το Κατάρ. Η παραλλαγή “Βήτα”, γνωστή επιστημονικά ως Β.1.351, είχε ανιχνευτεί αρχικά στη Νότια Αφρική στο τέλος του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάτ του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell στην Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με το “Nature”, μελέτησαν ανθρώπους που είχαν μολυνθεί στις αρχές του 2021, όταν στην αραβική χώρα κυκλοφορούσαν κυρίως δύο παραλλαγές του ιού, η “Άλφα” (βρετανική) και η “Βήτα”. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με “Βήτα” ήταν 24% πιθανότερο να αρρωστήσουν με βαριά COVIDd-19 σε σχέση με εκείνους που είχαν μολυνθεί από την “Άλφα”. Ήταν, επίσης, σχεδόν 50% πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Για μία «σαφώς πιο επικίνδυνη παραλλαγή» έκανε λόγο ο δρ. Αμπού-Ραντάντ και επισήμανε ότι όσο αυξάνονταν τα περιστατικά με “Βήτα” στο Κατάρ, τόσο αυξάνονταν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Μολονότι η μελέτη ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά μόνο ως προδημοσίευση στο medRxiv, θεωρείται αξιόπιστη.

Μία άλλη νοτιοαφρικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Global Health”, με επικεφαλής τη δρ. Γουασίλα Τζασάτ του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, βρήκε, επίσης, ότι η “Βήτα” είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε βαριά νοσηλεία και σε θάνατο. Όμως, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή “Δέλτα” εξαπλώνεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα), η “Βήτα” φαίνεται πια να “σβήνει” ακόμη και σε εκείνα τα μέρη όπου κάποτε κυριαρχούσε, όπως η Νότια Αφρική και το Κατάρ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Αμπού-Ραντάτ, η “Βήτα” φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της COVID-19 (ακόμη και σε σχέση με τη “Δέλτα”), οπότε θα μπορούσε να επανακάμψει μελλοντικά. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δε θα πρέπει ποτέ να την υποτιμήσουμε».

Η ΤΡΙΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ “ΕΠΙΔΟΣΗ” - “Έκρηξη” με 4.181 κρούσματα στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.181.

Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη “επίδοση” από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς στις 30 Μαρτίου είχαν ανακοινωθεί 4.340 κρούσματα και στις 6 Απριλίου 4.309.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 521.399 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.118 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (60,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Το 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.848 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή -0,47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 206 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Ειδικότερα, στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 5.929.425 δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 17.878 μοριακά τεστ.

Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid test έχουν ελεγχθεί συνολικά 7.718.378 δείγματα και χθες ελέγχθηκαν 84.397 rapid tests. Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 102.275 μοριακά τεστ και rapid tests.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση