Φωτιά Γορτυνίας: Η μάχη με το μεγάλο μέτωπο που πέρασε από την Ηλεία συνεχίζεται- 678 πυροσβέστες επιχειρούν- Εικόνες από την μάχη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 12:48 Φωτιά Γορτυνίας: Η μάχη με το μεγάλο μέτωπο που πέρασε από την Ηλεία συνεχίζεται- 678 πυροσβέστες επιχειρούν- Εικόνες από την μάχη

Μικρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην Γορτυνία της Αρκαδίας, με την φωτιά να έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Και σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από την Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η μάχη χθες μέσα από την κάμερα του patrisnews

Οι κάτοικοι σε οικισμούς της Γορτυνίας χάνουν σπίτια και περιούσιες ενώ στα μέτωπα της Ηλείας «ξεπετάχτηκαν»  νέες εστίες φωτιάς σε πυκνή δασική πευκόφυτη έκταση κυρίως κοντά στις κοινότητες των Μηλεών, της Νεράιδας και του Χελιδονιού, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν έπειτα από ολοήμερη μάχη από επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα, τα οποία έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας και της Αρκαδίας.

Οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς στην Αρκαδία, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι του χωριού Πύρρι στη Γορτυνία, καθώς αναγκάστηκαν να φύγουν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από την πυρκαγιά η οποία με στροβιλισμούς και μεγάλη ένταση, σε λιγότερο από 20 λεπτά μπήκε στο χωριό και το λεηλάτησε, ενώ κάνουν έκκληση για γεννήτριες καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διακοπές νερού και ρεύματος.

Περισσότερα από δέκα σπίτια έχουν καεί, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή σε αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Χτες το μεσημέρι έγινε εισήγηση για εκκένωση των χωριών Καλλιάνι, Όχθια και Αετοράχη. Οι κάτοικοι στον οικισμό Καλλιάνι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή προς Τρόπαια, ενώ χτύπησαν και οι καμπάνες του χωριού για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους. Σημειώνεται πως το Καλλιάνι είναι ένας σχετικά μεγάλος οικισμός, με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά στα χωριά της Γορτυνίας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης.

Ο δήμαρχος Ε. Κούλης, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη Patris News, μίλησε για μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες των κατοίκων αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούλης τονίζει πως οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις δημοτικές ενότητες Τροπαίων και Ηραίας, καθώς στις περιοχές αυτές έκαιγε μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει τη συγκινητική προσπάθεια πολλών κατοίκων, οι οποίοι, παρά την απειλή της πυρκαγιάς, επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να παλέψουν με τις φλόγες, σημειώνοντας πως «ήταν αυτοί που ουσιαστικά έσωσαν τα χωριά μας.»

Φωτογραφίες: Κων/νος Γκελντής

Πηγή: patrisnews.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση