Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στα Βίλια: Εκκενώθηκαν άλλοι πέντε οικισμοί - Επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 330 πυροσβέστες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 09:11 Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στα Βίλια: Εκκενώθηκαν άλλοι πέντε οικισμοί - Επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 330 πυροσβέστες (φωτο intime)

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής - Χωρίς ενεργό πύρινο μέτωπο η Κερατέα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Βίλια Αττικής, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα. Οι ενεργές εστίες εντοπίζονται κυρίως σε δύσβατα σημεία, κάτι το οποίο δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά προς Πόρτο Γερμενό.

Στη φωτιά στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, οχτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και το γηροκομείο

Νωρίς το πρωί της Τρίτης εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση ακόμα πέντε οικισμών (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Επιπλέον, εκκενώθηκε και το γηροκομείο "Παναγιά Φανερωμένη".

Χθες, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, αλλά και ο οικισμός Άγιος Γεώργιος, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Δήμαρχος Μάνδρας: Οι ενδείξεις ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός γίνονται αποδείξεις

"Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις", τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3, ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. Μάλιστα, επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Κερατέα

Στην περιοχή της Κερατέας, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το πρωί της Δευτέρας, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πατούλης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στα Βίλια - Καλύτερη η κατάσταση στη Κερατέα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα Βιλίων και Κερατέας.

"Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο, το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και συνδράμουν και τα εναέρια από τις πρώτες πρωινές ώρες", είπε ο κ. Πατούλης για τη κατάσταση στα Βίλια.

Σημείωσε επίσης πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. "Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες".

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για μια "μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή".

Για το άλλο πύρινο μέτωπο στη Κερατέα, ο κ. Πατούλης τόνισε πως "τα πράγματα είναι καλύτερα. Η φωτιά έχει κρατηθεί παρά τις αναζωπυρώσεις και δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό. Σήμερα το πρωί πρέπει να βρεθούν στο σημείο αρκετά εναέρια μέσα. Μακάρι και τα ρώσικα (αεροπλάνα) να μπορέσουν να βρεθούν. Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε εκεί".

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως και οι δύο φωτιές σε Βίλια και Κερατέα είναι μεγάλες. Για το πώς ξεκίνησαν οι φωτιές είπε πως είναι θέματα που θα ερευνηθούν.

Για τις επίσημες καταγγελίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: "Στα Βίλια που βρέθηκα, κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξης φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Όλα θα διερευνηθούν". "Τώρα η φωτιά πηγαίνει προς τη περιοχή Κορόνα, θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα", τόνισε.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση