Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η ομογένεια, οι επενδύσεις και η μίνι κρίση με τον Ελπιδοφόρο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 10:43 To αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η ομογένεια, οι επενδύσεις και η μίνι κρίση με τον Ελπιδοφόρο

Η αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Στρατηγικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι έκανε ο πρωθυπουργός κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με μπαράζ επαφών, συναντήσεων και ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας μας που κορυφώθηκαν με την χθεσινή ομιλία του στον ΟΗΕ, όπου έστειλε καθαρά μηνύματα στην Άγκυρα τόσο για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όσο και για το Κυπριακό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Ζούμε διαρκώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πάντα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί: «Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στα Βαρώσια. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την στασιμότητα στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, τονίζοντας την πάγια θέση της Αθήνας: «Λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο πρωθυπουργός μεγέθυνε τη διπλωματική προβολή των ελληνικών θέσεων και στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας.

Απαραίτητη η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Αναγκαιότητα, κατά τον πρωθυπουργό , όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για θέματα διπλωματίας, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αν η Ευρώπη εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. “Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά την κρίση

Το μόνο “σύννεφο” που σκέπασε προς στιγμήν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ήταν αυτό που δημιούργησε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παρευρεθεί στα εγκαίνια κτιρίου που θα στεγάσει την τουρκική, αλλά και τουρκοκυπριακή διπλωματία και τις υπηρεσίες τους, μαζί με τον Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τατάρ.

Μετά από μια σειρά ενεργειών και την εκπεφρασμένη δυσφορία και ενόχληση από την πλευρά της κυβέρνησης, ήρθε η συγγνώμη του αρχιεπισκόπου, καθώς με δήλωσή του εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του όπως αναφέρει προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Έτσι ενώ είχε προηγηθεί η ακύρωση από την ελληνική πλευρά της προγραμματισμένης ξενάγησης του πρωθυπουργού στο Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο αλλά και η απουσία του δεύτερου από τη τη δεξίωση που έγινε στο «University Club» στο Μανχάταν, με χορηγία του «The Hellenic Initiative», τελικά οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και συζήτησαν θέματα της ομογένειας αλλά και τρόπους για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Έτσι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα θεωρείται “λήξαν”.

Προσέλκυση επενδύσεων

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith αλλά και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είχαν καθαρά επενδυτικό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί και οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία με επίκεντρο την κατασκευή Data Centers στην Αττική, ενώ το γραφείο της Microsoft στην Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως. Παράλληλα, εξετάστηκε και η πρόοδος των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίες προσελκύουν επιστημονικό προσωπικό, περιλαμβανομένων νεαρών Ελλήνων οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Από την πλευρά του, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται με απαιτητικά ερευνητικά προγράμματα,όπως έρευνα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ένας τομέας άκρως αναπτυσσόμενος που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ισχυροποίηση της ελληνικής ομογένειας

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός και στις επαφές του με την σφριγηλή Ομογένεια των ΗΠΑ, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βλέπουν την Ελλάδα να αλλάζει και να γίνεται μόδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του μίλησε για το “brand” Ελλάδα και την ακτινοβολία της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή της τάσης του brain drain. ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας, καθώς όπως είπε η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει δυνατά παντού.