Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 20:10 Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

Στην προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυχρονισμό των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας και τον εξοπλισμό του ΥΠΕΞ με τα κατάλληλα εργαλεία για το Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την παρουσίαση της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO, με τίτλο "Restructuring and reforming economic diplomacy in Greece".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ, με την συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και προέδρου της Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, παρουσία της πρέσβεως της Ολλανδίας στην Ελλάδα, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της RVO.

Ο κ. Φραγκογιάννης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, μετά την νομοθετική ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει τη μεταφορά του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, στο υπουργείο Εξωτερικών. 

"Ταξίδεψα με τον πρωθυπουργό στην Ολλανδία πριν την εμφάνιση της πανδημίας, και αναζητήσαμε μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και για αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον" ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.

Η σημερινή εκδήλωση, όπως επισήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας, που βασικό στόχο έχει να εξοπλίσει το υπουργείο Εξωτερικών με τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα σχέδιο που στοχεύει: 1) στην αύξηση των εξαγωγών, 2) στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων εξωστρέφειας και τέλος 3) στην βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.  

Από την πλευρά του, ο κ. Σμυρλής ευχαρίστησε τη γενική διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως και τον ολλανδικό οργανισμό RVO, και στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τον επανασχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στη σύσταση της «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας», στο δίκτυο των πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ, στην Enterprise Greece (EG), στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και στη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση