Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκος Τζανάκης: 3.000 επιπλέον νεκροί από κορωνοϊό μέχρι τις γιορτές – Όλοι θα μολυνθούν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 12:19 Νίκος Τζανάκης: 3.000 επιπλέον νεκροί από κορωνοϊό μέχρι τις γιορτές – Όλοι θα μολυνθούν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και το εμβόλιο στη χώρα μας. 

Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως μέχρι τις γιορτές θα έχουμε επιπλέον τρεις χιλιάδες νεκρούς από τον κορβνοϊό και ο μόνος τρόπος να μειωθούν είναι αν κάνει το εμβόλιο πάνω από το 65 με 70% του πληθυσμού της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής: «Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών. Ελπίζω αυτό να κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε».

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα» τόνισε.

Εξήγησε, πως ο μέσος όρος των θανάτων από την 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, ενώ από 20 Σεπτεμβρίου ο μέσος όρος έπεσε στους 31 νεκρούς ημερησίως. 

Όπως είπε το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων: «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα».

Σχετικά με τις παρελάσεις έκανε λόγο για επιτηρούμενη και οργανωμένη κινητικότητα αρκεί να υπάρχουν κανόνες μη συνωστισμού και να υπάρχουν αραιότεροι σχηματισμοί.

πηγή: newsit.gr