Χάος και καταστροφές στη Βόρεια Ελλάδα - Πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι - «Κίνδυνος για το αεροδρόμιο Μακεδονία»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 15:33 Χάος και καταστροφές στη Βόρεια Ελλάδα - Πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι - «Κίνδυνος για το αεροδρόμιο Μακεδονία»

Κινδυνεύει να υπερχειλίσει ο Γαλλικός Ποταμός στη Θεσσαλονίκη με το Δήμο Δέλτα να έχει ήδη κλείσει την οδό Πόντου. Σημειώνεται πως από χθες στην πόλη έχουν «φουσκώσει» αρκετά ρέματα και ποτάμια στην πόλη εξαιτίας της σφοδρής νεροποντής που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Μηχανήματα των τεχνικών υπηρεσιών βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν φερτά υλικά και λάσπες από τις όχθες του ποταμού σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υπερχείλιση από την επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο ποταμός Ανθεμούντας υπερχείλισε το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα να κλείσει για κάποιες ώρες η επαρχιακή οδός της περιοχής. Ωστόσο, ο δήμαρχος Θέρμης κάνει λόγο για κίνδυνο πλημμύρας ακόμα και στο αεροδρόμιο Μακεδονία. 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, μίλησε για καθυστερήσεις από πλευράς πολιτείας για τη διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα που διατρέχει δύο νομούς -Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- και ουσιαστικά καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δίπλα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Τόνισε πως αν δεν αρχίσουν οι μελέτες για την κοίτη του ποταμού τότε σε μια μεγαλύτερη κακοκαιρία μπορεί να πλημμυρίσει το αεροδρόμιο, καθώς, όπως ανέφερε, μετά τη γέφυρα στην επαρχιακή οδό, υπάρχει μια μικρότερη προς το αεροδρόμιο και μετά δεν υπάρχει τίποτα ώστε να συγκρατήσει το νερό σε περίπτωση μεγαλύτερης κακοκαιρίας.

Όπως είπε στο voria.gr, ότι το ποτάμι παρέσυρε μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ από το υπό κατασκευή έργο στη Γαλάτιστα, με αποτέλεσμα να φρακάρουν όταν έφτασαν στο ύψος της γέφυρας όπου τελικά υπερχείλισε. Σημείωσε, δε, πως: «Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά της Περιφέρειας, για αυτό το συγκεκριμένο ποτάμι έχουν γίνει γέφυρες με προδιαγραφές πλημμυρικής ζωής 50 ετών. Ας ξυπνήσουν επιτέλους στο υπουργείο να προχωρήσουν γρήγορα τις μελέτες για τη διευθέτηση γιατί το επόμενο φαινόμενο θα είναι στο αεροδρόμιο. Αν περνούσε το νερό από αυτή τη γέφυρα και έφτανε στην επόμενη, που είναι πιο χαμηλή, θα πλημμύριζε το αεροδρόμιο, και αυτό θα είναι ντροπή για μια χώρα».

Πτώσεις δέντρων στην Αγία Τριάδα

Προβλήματα προκάλεσε η πτώση δύο δέντρων νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην οδό Δαβάκη, στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Τα δέντρα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, στο οποίο προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, αλλά και σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ολιγόωρη διακοπή ρεύματος στην περιοχή.

Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Κλειστά παραμένουν τα εξής οδικά σημεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από το απόγευμα της Παρασκευής:

– στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη

– στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης

– στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης

– στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ξάνθη: Τρύπες στους δρόμους

Μικρής έκτασης προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Ξάνθη. Όπως αναφέρει το xanthinews.gr, εμφανίστηκαν τρύπες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Από την ισχυρή βροχόπτωση έπεσε τμήμα τοίχου παλιού σπιτιού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δράμα: Κλειστοί δρόμοι

Προβλήματα παρουσιάζονται και στο οδικό δίκτυο της Δράμας εξαιτίας της υπερχείλισης ρέματος. Συγκεκριμένα έχει διακοπή η κυκλοφορία στην:

1) Επαρχιακή Οδό Πανοράματος – Καλλιφύτου
2) οδό από Πανόραμα προς Ε.Ο. Δράμας-Καβάλας
3) 1ο χλμ Επ. Ο. Αδριανής- Αγοράς Κύργιων
4) Περιφερειακή Οδός Αρκαδικού-Δράμας

Κιλκίς

Οι δρόμοι που έχουν κλείσει σήμερα Σάββατο στο Κιλκίς είναι:

  • Η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου – Φαναρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου
  • Η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Καρτερών στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κάτω Ποταμιάς & του Δημοτικού Διαμερίσματος Ακροποταμίας
  • Η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Σεβαστού στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σεβαστού
  • Η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Μεταξοχωρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Τερπύλου
  • Η επαρχιακή οδός Μανδρών – Γαλλικού στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μανδρών
  • Η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Ποντοκερασιάς στη διασταύρωση Επταλόφου

Πιερία

Στην Πιερία κλειστός είναι ο δρόμος στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγ. Σπυρίδωνα

Χαλκιδική

Τέλος, στη Χαλκιδική κλειστοί είναι οι δρόμοι:

  • Στο 1ο χιλιόμετρο σε οδό που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με την επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας
  • Στο 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων
  • Σε δημοτική οδό (ιρλανδική διάβαση) στην Ολυμπιάδα
 
πηγή: newsit.gr
Με πληροφορίες από: thestival.gr, voria.gr, xanthinews.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση