Σεισμοί στην Κρήτη: Νύχτα έντονης δραστηριότητας - Νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 09:20 Σεισμοί στην Κρήτη: Νύχτα έντονης δραστηριότητας - Νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Ένας ακόμα σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή, ευτυχώς στη θάλασσα και σε μεγάλο βάθος - Έγινε έντονα αισθητός από την Κρήτη μέχρι την Αίγυπτο.

Ένας ακόμα ισχυρός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή μας, σε λιγότερο από ένα μήνα, ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται σε σεισμική διέγερση, με την επισήμανση ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση πέρα από το προφανές μεταξύ των τριών πρόσφατων «εξαριών». Η σεισμική δόνηση έντασης 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:32 το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου σε απόσταση 128 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ευτυχώς βαθιά μέσα στη θάλασσα, και έγινε ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στην Κρήτη, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, αλλά ακόμα και στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, επίσης στα τουρκικά παράλια, καθώς και σε Κύπρο και Λίβανο.

Λόγω ακριβώς του μεγάλου βάθους, το οποίο προσδιορίζεται από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο στα 44 χιλιόμετρα, η εκτίμηση των σεισμολόγων είναι ότι η πορεία του Εγκέλαδου πρόκειται να ακολουθήσει εκείνη των 6,4 ρίχτερ στην Ανατολική Κρήτη στις 12 Οκτωβρίου, με ελάχιστους και μικρούς μετασεισμούς. Αυτό επισημαίνει και ο καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ Φίλιππος Βαλιανάτος, συμπληρώνοντας ότι η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος που δεν εμπνέει ανησυχία, με επίκεντρο μακριά από την Κρήτη.

Η χθεσινή δόνηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι υπάρχει διέγερση στην ευρύτερη περιοχή, παρά το ότι τα φαινόμενα που έχουν καταγραφεί είναι από διαφορετικά ρήγματα και επίκεντρα και άρα μη συνδεδεμένα μεταξύ τους, σύμφωνα και με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, αλλά και τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρο του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι της UNESCO στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, δρ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρατήρηση του κ. Φασουλά ότι σε αυτά τα βάθη και αντίστοιχες περιοχές λαμβάνει χώρα η ορογένεση στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς και η επισήμανση και των τριών επιστημόνων ότι ο χθεσινός σεισμός καταγράφηκε πάνω στην Αφρικανική πλάκα, γεγονός που εξηγεί και το γιατί έγινε τόσο έντονα αισθητός στην Αίγυπτο αλλά και περιοχές της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα χθεσινά ρίχτερ επαληθεύουν ότι το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ελληνικού τόξου έχει διεγερθεί, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του γνωστού σεισμολόγου ότι η περιοχή του επικέντρου σπάνια δίνει ισχυρούς σεισμούς. Αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις και του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για έναν σεισμό που επιβεβαιώνει την ευρύτερη διέγερση στην περιοχή, κάτι που μπορεί να δώσει γεγονότα αλλά στον θαλάσσιο χώρο, ενώ λόγω βάθους δεν αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί.

Για τους πολίτες πάντως η ανησυχία είναι έντονη, καθώς η χθεσινή δόνηση έρχεται λίγες μέρες μετά τα 6,4 ρίχτερ στην Ανατολική Κρήτη στις 12 Οκτωβρίου και τα καταστροφικά και φονικά 6 ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, ενώ στη λίστα των σεισμών στην περιοχή, που βάζουν άλλο ένα κομμάτι του παζλ στη σεισμική έξαρση, περιλαμβάνονται και τα 6,6 ρίχτερ νότια της Ιεράπετρας στις 2 Μαΐου 2020, σεισμός που ήταν σχεδόν «πιστό αντίγραφο» των 6,4 ρίχτερ που είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή την 1η Ιουλίου 2009.

Πηγή: neakriti.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση