Επίθεση με βιτριόλι: Έφτασε η ώρα του εισαγγελέα για την κατηγορούμενη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:23 Επίθεση με βιτριόλι: Έφτασε η ώρα του εισαγγελέα για την κατηγορούμενη

Βέβαιο ότι θα ζητήσει την ενοχή της Ε.Κ., όμως το ερώτημα είναι για ποιο αδίκημα: της βαριά σκοπούμενης βλάβης ή της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Χαρ. Μαστραντωνάκη συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020, έξω από το γραφείο της στην Καλλιθέα.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί η Ιωάννα προσήλθε στο δικαστήριο, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η κατηγορούμενη Ε.Κ.

 

 

 

 

Ο εισαγγελέας θα αγορεύσει για ένα έγκλημα που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε η 36χρονη κατηγορούμενη της υπόθεσης Ε.Κ. και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι θα προτείνει την ενοχή της.

Το ερώτημα, ωστόσο, που ανακύπτει είναι για ποιο αδίκημα ο εισαγγελικός λειτουργός θα ζητήσει την ενοχή της κατηγορουμένης. Για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας για το οποίο και παραπέμφθηκε να δικαστεί με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια έχει ζητήσει, δια του δικηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου;

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο κ. Κεχαγιόγλου κατέθεσε στο ακροατήριο αυτοτελή ισχυρισμό με τον οποίο ζήτησε την μετατροπή της κατηγορίας για την εντολέα του από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Και σε αυτό ακριβώς το ζήτημα θα απαντήσει σήμερα ο εισαγγελέας με την αγόρευσή του στο δικαστήριο. Πάντως, τυχόν μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει η 36χρονη σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη συνεπάγεται αυτόματα μικρότερη ποινή κάθειρξης (μέχρι δέκα έτη το ανώτερο) και ως εκ τούτου μικρότερο χρονικό διάστημα παραμονής της στη φυλακή. Αντίθετα, σε περίπτωση που κριθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η μέγιστη δυνατή ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι 15ετής κάθειρξη.

Σήμερα στη δίκη, αφού ολοκληρωθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, το λόγο θα λάβουν για να αγορεύσουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Στη συνέχεια, η ακροαματική διαδικασία θα μπει στη τελική ευθεία για την έκδοση της τελικής ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων, κάτι που αναμένεται σε επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Κατά την απολογία της, πάντως, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η 36χρονη κατηγορούμενη είχε υποστηρίξει πως επιτέθηκε στη Ιωάννα με το καυστικό υγρό γιατί την περιέπαιζε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μιλώντας για τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε, κατά τη δικογραφία, ελεύθερη περιστασιακή σχέση, υποστήριξε ότι της άφηνε αμφιβολίες σχετικά με την Ιωάννα. «Δεν θα έμπαινα σε όλη αυτή τη διαδικασία, αν μου επιβεβαίωνε ότι αυτά δεν υπήρχαν, δεν θα είχα πράξει έτσι, δεν με καθησύχαζε» είπε χαρακτηριστικά για τον 40χρονο η δράστιδα της αποτρόπαιας επίθεσης.

Ακόμη, η κατηγορουμένη υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα, καθώς και ότι πριν ακόμα αναζητήσει το βιτριόλι δεν είχε σκεφτεί κάποιο άλλο μέσο για να πάρει εκδίκηση. Μάλιστα, επέμεινε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο μέσο επίθεσης, καθώς δεν το θεώρησε «φονικό όπλο». Ανέφερε, δε, ότι πήρε την ιδέα για επίθεση με βιτριόλι από ένα ντοκιμαντέρ που είδε στην τηλεόραση!

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μου είχε γίνει εμμονή έτσι έφτασα σε αυτό το σημείο. Είχα τις αμφιβολίες μου. Δεν είχα καταλήξει σε κάποιο μέσο εκδίκησης, έλεγα τι να κάνω. Είδα στη τηλεόραση για κάποια επίθεση με βιτριόλι. Δεν είδα ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, είδα ότι είχε καεί ένα μέρος. Ήξερα ότι προκαλεί κάποια ζημιά, από το ντοκιμαντέρ αυτό που είδα πήρα την ιδέα» είπε χαρακτηριστικά η 36χρονη.

Η κατηγορούμενη δέχθηκε, ωστόσο, μετά την απολογία της, «βροχή» ερωτήσεων από τον εισαγγελέα.

Εισαγγελέας. Γιατί δεν της το ρίξατε τα πόδια;

Κατηγορούμενη: Δεν σημάδεψα τα πόδια. Πήγα να το ρίξω στην αριστερή πλευρά. Αλλά εκείνη όταν αντιλήφθηκε την παρουσία μου γύρισε.

Εισαγγελέας: Θέλατε να της προκαλέσετε ζημιά για να μην είναι όμορφη;

Κατηγορούμενη. Ήθελα να πονέσει, όπως πόνεσε και εμένα η ψυχή μου.

Εισαγγελέας: Είχατε σκεφτεί να της προκαλέσετε βλάβη με άλλο μέσο με μαχαίρι;

Κατηγορούμενη: Το μαχαίρι είναι φονικό όπλο.

Ο κ. Μαστραντωνάκης επέμεινε στις ερωτήσεις του δείχνοντας ότι θέλει να εξακριβώσει αν η κατηγορούμενη είχε «ανθρωποκτόνο δόλο». Ρώτησε επίμονα την κατηγορουμένη, αν πράγματι ο λόγος που επιτέθηκε στην Ιωάννα, ήταν ο 40χρονος άνδρας. «Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Μόνο αυτό είναι Το ορκίζομαι. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι σοβαρός λόγος για να προβεί κάποιος σε αυτή την πράξη αλλά αυτός ήταν» απάντησε η 36χρονη.

Πάντως, τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης είναι «καταπέλτης» για την 36χρονη και τον ανθρωποκτόνο δόλο που της έχει αποδώσει το παραπεμπτικό βούλευμα. Κοινός τόπος, των μαρτύρων που κατέθεσαν στο ακροατήριο και κυρίως των γιατρών που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τα σοβαρά και εκτεταμένα τραύματα της Ιωάννας, είναι ότι η κοπέλα θα μπορούσε να έχει πεθάνει, λόγω της ποσότητας του υγρού που δέχθηκε αλλά και της εγγύτητας της επίθεσης. Αυτό που την έσωσε, ήταν ότι η ίδια έτρεξε στο διπλανό φαρμακείο έριξε νερό στο πρόσωπό της, έβγαλε τα ρούχα που έλιωναν πάνω της αλλά και το γεγονός ότι μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση