ΚΙΝΑΛ: Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Παπανδρέου - Τα μηνύματα, οι ανατροπές που φέρνει και το παρασκήνιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:31 ΚΙΝΑΛ: Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Παπανδρέου - Τα μηνύματα, οι ανατροπές που φέρνει και το παρασκήνιο (φωτο intime)

Με μια δήλωση 113 λέξεων από το Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε αυτό που κανένας δεν τολμούσε να πει με βεβαιότητα μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Και επισήμως πλέον είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – το οποίο στη δήλωσή του ανέφερε απλώς ως Κίνημα, λέξη που χρησιμοποιείται και από τους θιασώτες του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή τη δήλωση, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε ένα μήνυμα πρώτα στο εσωτερικό του κόμματος. Το μήνυμα «Νέα Αλλαγή» χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τη Γεννηματά ως ο ορισμός της στρατηγικής της για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο.

Το σύνθημα που όπως φαίνεται θα κρατηθεί και το επόμενο διάστημα, συνοδεύτηκε από την πρόθεση η δημοκρατική παράταξη να αποτελέσει τον… καταλύτη για τη διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Αυτό το μήνυμα αφορούσε σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», την Κουμουνδούρου και θεωρείται μια πρώτη ένδειξη του τι τακτική θα ακολουθήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια επαναπατρισμού των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Μήνυμα ωστόσο θέλησε να στείλει και προς την πλευρά της ΝΔ, ταυτίζοντάς τη με τη συντήρηση και τοποθετώντας την ως αντίπαλο δέος και στρατηγικό αντίπαλο.

Το επόμενο διάστημα ο Παπανδρέου θα πρέπει να στήσει το επιτελείο με το οποίο θα φτάσει στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά πάντως χθες στο πλευρό το βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα ο Δημήτρης Ρέππας, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Ελενόπουλος και ο Μιχάλης Καρχιμάκης που θεωρούνται από τους στενούς συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου θα επιχειρήσει να κάνει μια καμπάνια «για το παρόν και το μέλλον», προσπαθώντας να μην επικεντρωθεί στο παρελθόν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται έτοιμος να παραδεχτεί τα λάθη του, σε μια προσπάθεια να φανεί ως η πλέον υπερβατική υποψηφιότητα. Το εάν θα το καταφέρει, θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» αλλά και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής για τις εκλογές.

«Πήρα την οριστική απόφαση να είμαι υποψήφιος» φέρεται να είπε ο Παπανδρέου στο τηλεφώνημά του προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με την κα Γεννηματά να εύχεται «καλή επιτυχία».

«Όπως έχει κάνει με όλους τους υποψηφίους έως τώρα. Η ίδια έχει διαμηνύσει ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα διασφαλίσει την ενότητα και τις διαδικασίες έως την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού» προσέθεσαν οι συνεργάτες της κα Γεννηματά.

Ανακατεύεται ξανά η εσωκομματική τράπουλα – Τα σενάρια

Η αυξημένη συμμετοχή που φέρνει η ανάμειξη Παπανδρέου στη διαδικασία είναι αυτό που μένει από τη χθεσινή ημέρα για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Μέχρι στιγμής εκείνοι που δεν έχουν καταθέσει υπογραφές στήριξης στην αρμόδια Επιτροπή είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης (που επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό τους), ο Παύλος Χρηστίδης και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι επιμένουν πως θα μείνουν στην κούρσα, καταθέτοντας σήμερα τις δικές τους υπογραφές.

Στον αντίποδα, πάνω από 5.000 υπογραφές έχουν καταθέσει ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χάρης Καστανίδης και μόλις χθες ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το ποιοι θα μείνουν στη μάχη μέχρι το τέλος βέβαια, δεν εξαρτάται από τη σημερινή κατάθεση, μιας και ο Κεγκέρογλου που έφερε ήδη τις δικές του, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου και πιθανώς να το πράξει άμεσα, συντασσόμενος με τον πρώην πρωθυπουργό.

Σε αυτή την περίπτωση, στην κούρσα παραμένουν άλλοι πέντε που μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει αντίστοιχες διαθέσεις, ενδεχομένως ωστόσο να το κάνουν με τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Οι δύο που σχεδόν προεξοφλείται σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ότι θα μείνουν έως το τέλος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχουν ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους. Το ίδιο πιθανότατα θα κάνει και ο Χάρης Καστανίδης.

«Ας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους» είχε πει για τον Γιώργο Παπανδρέου ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, λέγοντας πως και δικός του στόχος είναι να μεγαλώσει η δημοκρατική παράταξη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Στάση αναμονής από Μαξίμου και Κουμουνδούρου μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου

Επισήμως στα χείλη των κυβερνητικών παραμένει η φράση «ουδέν σχόλιο» για τα εσωκομματικά άλλου κόμματος. Ανεπισήμως η υποψηφιότητα Παπανδρέου απασχολεί τις συζητήσεις παρασκηνίου στη ΝΔ σε μια επιχείρηση ανάγνωσης κάθε πιθανού σεναρίου με το μυαλό όλων στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Τα διλήμματα είναι καθαρά και οι κάλπες εκτιμώ θα είναι… δύο» σχολίαζε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ».

Στη γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να σχολιάσουν χθες επίσημα την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εμμένοντας στη θέση τους πως είναι κρίσιμο ζήτημα της προοπτικής μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα από την πρώτη κάλπη.

Πηγή: enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση