Κυριάκος Μητσοτάκης: Βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την τουρκική προκλητικότητα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 00:20 Κυριάκος Μητσοτάκης: Βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την τουρκική προκλητικότητα

Τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας ενημερώνουν το πρωί της Παρασκευής, 22.10.2021, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή θα είναι η θέση Ελλάδας και Κύπρου, ενώ οι δύο ηγέτες θα αναδείξουν διεξοδικά ότι η Άγκυρα καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις παραβιάσεις της Άγκυρας εντός των νόμιμα οριοθετημένων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Αναμένεται να δώσει έμφαση στην παρενόχληση του Nautical Geo εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικά της Κρήτης και να σταθεί στις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ενώ, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει για άλλη μία φορά ότι δεν είναι αποδεκτή η θέση της Άγκυρας για δύο κυρίαρχα κράτη.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός όσον αφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο είναι βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου, θα αναφερθεί στην ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο Πρωθυπουργός θα καταγγείλει παράλληλα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, θέση που βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες, ενώ θα τονίσει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του συμφώνου του Δουβλίνου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση