«Παράθυρο» για «κοινωνικό μέρισμα» άνοιξαν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 7,1% το 2021

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 10:05 «Παράθυρο» για «κοινωνικό μέρισμα» άνοιξαν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 7,1% το 2021

Το σενάριο για την καταβολή «μερίσματος» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα ξαναβάζει στο τραπέζι του Μαξίμου η πρόβλεψη της Κομισιόν για ισχυρή ανάπτυξη 7,1% της οικονομίας το 2021. Οι νέες προβλέψεις της Επιτροπής θα ενσωματωθούν στις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα εγγραφούν στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη κάνει το λογαριασμό με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς δεν θα προβλέπεται κάποιο κοινωνικό μέρισμα ή νέα μέτρα στήριξης μέσα στον Νοέμβριο. Ωστόσο, το «παράθυρο» παραμένει ανοιχτό και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η καταβολή μίας έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά ή ενός μπόνους στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος αφού στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τα αρμόδια στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιβεβαιωθούν οι υψηλές ταχύτητες του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε θεματικά το πήχη για την ανάπτυξη προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση. Βέβαια η μέχρι στιγμής θετική πορεία του προϋπολογισμού κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων προοιωνίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις ενώ δημιουργεί προσδοκίες ότι τελικό ύψος του ελλείμματος ενδέχεται να είναι χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει το αν θα δοθεί η όχι «μέρισμα» είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο το λογαριασμό για το δημόσιο. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αναλυτών η ταχύτητα των αυξήσεων δεν θα ανακοπεί τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι «η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους».

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση