Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυτεχνείο: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 20:05 Πολυτεχνείο: Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Ξεκίνησε η μαζική πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Στην αμερικάνικη πρεσβεία έφτασε η κεφαλή της πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθεί το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Σημειώνεται ότι μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση  προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Έφτασε λίγο πριν τις 17.00 μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά.

Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Οι συρμοί  διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις ενώ αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ περιμετρικά από το Πολυτεχνείο.

Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία της ΠΑΣΠ από τις οδούς Ακαδημίας και Ιπποκράτους και με συνθήματα κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.

Έξω από το Πολυτεχνείο ανοίχθηκε η αιματοβαμμένη σημαία ενώ πλήθος κόσμου ακολουθεί την πορεία, φωνάζουν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί» και τραγουδούν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο πληθαίνει όσο περνάει η ώρα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στην φοιτητική προσυγκέντρωση συμμετέχουν και στρατευμένοι. Πολύς κόσμος βρίσκεται και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Από το πρωί χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το Πολυτεχνείο και αφήνουν ένα λουλούδι στο Μνημείο ενώ σημειώθηκαν επεισόδια όταν νεαροί που βρίσκονταν στο σημείο επιτέθηκαν σε βουλευτές της ΝΔ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος για να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 48η επέτειο από την εξέγερση του  1973, άγνωστοι επιτέθηκαν στο συνεργείο του Mega και έσπασαν την κάμερα.

πηγή: newsit.gr