Ηλεία: Δραματική η επόμενη μέρα της κακοκαιρίας που σάρωσε τα πάντα – Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 12:37 Ηλεία: Δραματική η επόμενη μέρα της κακοκαιρίας που σάρωσε τα πάντα – Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές

Μια ανθρώπινη ζωή και πολλές καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, εμπορικές επιχειρήσεις άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Ηλεία.

Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, όμως η παρατεταμένη βροχή από τις νυχτερινές ώρες έφερε την υπερχείλιση χειμάρρων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών καναλιών, με όσα αναχώματα ή φρεάτια υπήρχαν να μη μπορούν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο των νερών.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, στο Βαρθολομιό, στο Καρδιακαύτι, στη Μέλισσα, στην Αρετή, στη Βουπρασία και γενικότερο σε όλο τον Ηλειακό Κάμπο, οι εικόνες, αν και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια, ήταν δραματικές.

Οι κάτοικοι με φανερή αγανάκτηση για έργα και παρεμβάσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει, προσπάθησαν να διασώσουν τις περιουσίες τους από τις πλημμύρες.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει μετά από πολλές κλήσεις αλλά και μόνη της για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο χάρις στη βοήθεια αγροτικού οχήματος και αυτοκινήτων της Πολιτικής Προστασίας.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ οι ανήμποροι πολίτες έδιναν μάχη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ο φόβος των νέων πλημμυρών είχε μετατοπιστεί στις περιοχές του ποταμού Βέργα μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας.

Σήμερα υπάρχει έκτακτη σύσκεψη στο Διοικητήριο υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και τη συμμετοχή των Δημάρχων Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο και Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη προκειμένου να γίνει αποτύπωση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το νομό χθες…

Επίσης κατά την διάρκεια της σύσκεψης θα μπει και το πλαίσιο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστραφών, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την Ηλεία από σήμερα το βράδυ,  με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Παράλληλα θα γίνουν οι ενέργειες ώστε να κατατεθεί αίτημα για την κήρυξη  των περιοχών που επλήγησαν σε θεομηνιόπληκτες.

«Η αλήθεια είναι ότι από το βράδυ του Σαββάτου  περιμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Δεν έχω σαφή εικόνα για την ένταση που μπορεί αυτό να έχει. Γενικότερα  όμως την εβδομάδα που θα ξεκινήσει αναμένονται αλλεπάλληλα  βαρομετρικά χαμηλά.  Αυτό μας προβληματίζει. Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Για το λόγο αυτό σήμερα  το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών, των Δήμων Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας με τα αντίστοιχα τμήματα πολιτικής προστασίας, τις τεχνικές υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράψουμε το που βρισκόμαστε και πως θα αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα  κακοκαιρίας και τι ενέργειες επιπλέον θα πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε πως οφείλονται κυρίως στην μεγάλη ένταση που είχαν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

«Δυστυχώς είχαμε ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, έντονες βροχοπτώσεις με χαρακτηριστική θα έλεγα ραγδαιότητα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε  και δυστυχώς με το πολύ δυσάρεστο και πολύ θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός συνανθρώπου μας. Πέρα από αυτό,  σήμερα αναγκαστικά έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος του Κουρτεσίου.

Πολύ άσχημες εικόνες γιατί πλημμύρισε και δεν  μπορούσε να διέλθει κανένα όχημα από το σημείο, το οποίο  θα έλεγα ότι ήταν πολύ επικίνδυνο,  όπως και εγώ διαπίστωσα ιδίοις όμμασι,  αλλά όπως μου μετέφεραν και κάτοικοι της περιοχής που γνωρίζουν το σημείο, γιατί  συγκεντρώθηκαν τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα ορεινά τμήματα της περιοχής.  Δυστυχώς στο σημείο αυτό, στο ύψους του Κουρτεσίου,  στην Εθνική Οδό υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα που είχε συμβάλλει και στο παρελθόν να κλείσει σε αυτό το σημείο, όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα υπάρχει μία τεχνική αστοχία σε κάτι σωληνωτά που διέρχονται από το σημείο εκείνο όπου μαζεύονται και συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, με αποτέλεσμα  να μπλοκάρουν και να εμποδίζουν την απορροή των ομβρίων υδάτων.  Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τέτοια προβλήματα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μεταξύ άλλων.

«Με εξέπληξε αρνητικά»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γιαννόπουλος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Μανωλάδας και της Βάρδας, μιλώντας για μία «αρνητική έκπληξη», λόγω του ότι εκεί είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.

«Αυτό όμως που με εξέπληξε αρνητικά είναι ότι είχαμε και πολύ έντονα και προβλήματα στην περιοχή της Μανωλάδας και της Βάρδας, παρόλο εκεί έχει γίνει ένα τεράστιο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης με παρεμβάσεις τόσο στον ποταμό Βέργα  όσο και σε αποστραγγιστικές τάφρους και κανάλια της περιοχής. Και μάλιστα λέω ότι με εξέπληξε αρνητικά γιατί δεν περίμενα να αντικρίσω τέτοιες εικόνες. Βέβαια δεν τολμώ να διανοηθώ τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα εάν δεν είχαν γίνει αυτές τόσο εκτεταμένες και τόσο σημαντικές παρεμβάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη στα σημεία αυτά βρίσκονται σήμερα και θα συνεχίσουν να βρίσκονται και τις επόμενες μέρες και όσο  χρειαστεί μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της πολιτικής προστασίας,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ενδεχομένως όμως αυτό να μην αρκεί, γιατί βλέπουμε η φύση να μας ξεπερνά.

Κυριολεκτικά μας ξεπερνά και δεν μπορούμε και εμείς να προβλέψουμε πλέον την ένταση που μπορεί να έχει ένα φαινόμενο,  που θα έλεγα ότι κανείς μας δεν είχε την αίσθηση ή την ενημέρωση ότι θα ήταν τόσο έντονο και τόσο ακραίο. Είδαμε  μία τέτοια βροχόπτωση μέσα σε ελάχιστες ώρες τι  δυναμική απέκτησε και τι προβλήματα δημιούργησε. Γενικότερα η περιοχή χρήζει ενός ευρύτερου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού γιατί βλέπω ότι παρά τις παρεμβάσεις που συντελούνται αυτό δεν είναι αρκετό», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση