Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτές είναι οι 8 κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική - Οι 6 στόχοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 22:01 Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτές είναι οι 8 κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική - Οι 6 στόχοι

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέπτυξε τις οκτώ κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, καθώς και τους έξι στόχους που τίθενται εφεξής, σε ομιλία του στο 7ο Συνέδριο της ΕΕΝΕ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι οκτώ πυλώνες έχουν ως εξής:     
1. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και όχι απότομα, για να «κουμπώσει» η πλήρης απόσυρσή τους με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

2. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Κατ’ αρχάς, έχει δοθεί 1,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και όσο αυτή διαρκεί, η Πολιτεία θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Όπως και στην αύξηση του πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του.

4. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές και κρίσεις. Στις αρχές του 2022 θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ θα πληρωθούν και 5,2 δισ. ευρώ από διμερή δάνεια με κράτη-μέλη της ευρωζώνης. 5. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

6. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών (φορολογικά κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για μεγέθυνση επιχειρήσεων κ.ά.), προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

7. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής. «Θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ευελιξία που θα εξαρτάται από τον κύκλο της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

8. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

Οι έξι στόχοι που τίθενται για την οικονομική πολιτική

1. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης από εφέτος. ‘Ανοδος του ΑΕΠ τουλάχιστον 6,9% το 2021 και τουλάχιστον 4,5% το 2022.

2. Διατηρήσιμη ανάπτυξη από τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται στο περίπου 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.

3. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

4. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022. Τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό από εφέτος.

5. Δημοσιονομική προσαρμογή το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

6. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.