Προβάδισμα 10,3% για ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research, διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 22:15 Προβάδισμα 10,3% για ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research, διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής

Συντριπτική είναι η παράσταση νίκης υπέρ ΝΔ καθώς το 61% πιστεύει ότι θα βγει πρώτη στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα - Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του in.gr

Διατηρεί το διψήφιο προβάδισμα της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, 33,8 - 23,5 σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research. Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής λίγες μέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό καθώς συγκεντρώνει 11,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για το in.gr η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6% (6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%,το Λευκό/Ακυρο 1% και δεν απαντώ/ δεν θα ψηφίσω 2,8%.

 
dimoskopisi_-_kapa_research
 

Παράλληλα συντριπτική είναι η παράσταση νίκης υπέρ ΝΔ καθώς το 61% πιστεύει ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.
 

dimoskopisi_-_kapa_research1

 

 
Στο ερώτημα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και εδώ κυρίαρχος συγκεντρώνοντας 39% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 15% απαντούν «κανένας».

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research2


Όσον αφορά το ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργόςμεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά τους σχεδόν διπλασιάζεται: 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας» απαντά το 30%.

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research3
Oι αναποφάσιστοι

Την ίδια ώρα το 28% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι, θα αποφασίσει για το τι θα ψηφίσει στην κάλπη μετά την προκήρυξη των εκλογών. Από αυτούς το 24% βρίσκεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το 3% απαντά μεταξύ «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research4

Aπό την άλλη πλευρά από την έρευνα της Κάπα Research προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα όσον αφορά το χώρο του Κέντρου. Και αυτό διότι το 33% θεωρεί καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research5


Το 68%  από την δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντά ως προς τον «καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα», ότι αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί στο 3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 17%.

Από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ως καταλληλότερος συγκεντρώνει 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 23%. Από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 73%, ο Αλέξης Τσίπρας 6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9%.

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research6

Ανδρουλάκης ο καλύτερος εκφραστής της Κεντροαριστεράς

'Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται από το 51% ως ο καλύτερος εκφραστής της Κεντροαριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με μόλις 35%. Ακόμη το 79% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα ως καλύτερο εκφραστή της Κεντροαριστεράς και ένα 15% τάσσεται προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ίδιο ερώτημα απευθύνθηκε και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Από αυτούς το 76% απαντάει ότι ο κύριος εκφραστής είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 8% απαντάει ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Το 88% των ερωτηθέντων απαντάει Νίκος Ανδρουλάκης και το 11% απαντάει Αλέξης Τσίπρας. 

Επίσης το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως εκφραστή της Κεντροαριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα και το 35% τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

 

 

dimoskopisi_-_kapa_research7

Στο ερώτημα «έσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;» το 40% απαντά « Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», το 22% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας», το 17% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» και το 17% «Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

Τέλος όσον αφορά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 26% απαντά «θετικά», το 35% «μάλλον θετικά», το 14% «μάλλον αρνητικά», το 11% «αρνητικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

dimoskopisi_-_kapa_research8

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση