Χρ Σταϊκούρας: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 10:15 Χρ Σταϊκούρας: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο

Για τους φόρους, τους μισθούς και τις ανατιμήσεις μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις». Ακόμη πως αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία.

Ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Παράλληλα τόνισε πως για την στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς ξεκαθαρίζοντας πως «η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού.«Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και διευκρίνησε πως ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε 8 δόσεις.

Μάλιστα η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Ακόμη ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία διετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Αναφορικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση