Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο της κυβέρνησης μετά την «Ελπίδα» – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 08:56 Το σχέδιο της κυβέρνησης μετά την «Ελπίδα» – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Το «μπάχαλο» που προκλήθηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία Ελπίδα «τραυματίζοντας» σοβαρά το προφίλ της κυβέρνησης, ωθεί το Μέγαρο Μαξίμου να «τρέξει» τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η «Ελπίδα» είναι το τρίτο πλήγμα για το επιτελικό κράτος, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τη «Μήδεια», και το πολιτικό κόστος από τους άστοχους χειρισμούς είναι δεδομένο και μετρήσιμο ήδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Μαθαίνουμε από τα λάθη μας”

«Η προσπάθεια για να χτίσουμε ένα ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος είναι συνεχής και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και αστοχίες, τις οποίες πάντα με θάρρος οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, κυρίως για να μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά τις τελευταίες ημέρες, ότι έγιναν μεγάλα λάθη στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Οι άξονες του νέου σχεδίου

Τους βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού θα ξεδιπλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή, στην τοποθέτηση του επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, κράτος (ΕΛ.ΑΣ., ΔΕΔΔΗΕ, ΕΚΑΒ. ΥΕΘΑ κ.α.), Περιφέρεια, Δήμοι αλλά και ιδιώτες – εταιρείες, όπως οι παραχωρησιούχες εταιρείες οδικού δικτύου (Αττική Οδός κ.α), υπό την ομπρέλα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, θα δρουν από κοινού, συγκροτώντας ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο.

Η σύνθεση κάθε φορά θα είναι μεταβλητή σύνθεση, ανάλογα με την κατάσταση που απαιτεί άμεση διαχείριση (άλλη η σύνθεση για πυρκαγιές, άλλη για κακοκαιρία, σεισμούς κλπ).

Έτσι η έμφαση δίνεται στον συντονισμό, στην τυποποίηση των διαδικασιών, στην έγκαιρη λήψη των αποφάσεων και στην άμεση κινητοποίηση όλου του μηχανισμού. Στόχος να πάψουν πια οι παραφωνίες και η μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων, όπως αυτές που βιώσαμε στην τελευταία κακοκαιρία.

“Μπαλάκι” οι ευθύνες

Το “μπαλάκι” ευθυνών από την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια, η οποία τις επιστρέφει στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, η μετάθεση ευθυνών από την Περιφέρεια στους Δήμους, από την Αττική Οδό στην Πολιτική Προστασία και την Τροχαία κ.ο.κ., αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε επίπεδο συντονισμού, ενώ προκαλούν την δικαιολογημένη οργή των πολιτών…

Νέες προσλήψεις

Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει να ζητήσει και τη συνδρομή επιστημόνων και φορέων που εμπλέκονται με τα καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς, υγειονομικά και άλλα θέματα.

πηγή: newsit.gr