Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» - Live η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 22:17 Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» - Live η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

«Είμαστε αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Πρωθυπουργός

Μια σημαντική επίσκεψη σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν, έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, που ξεκίνησε στις 22.45 ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες. “Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας, είστε ένας πολύ καλός φίλος”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη στην Ουκρανία, η οποία -όπως είπε- δέχεται απειλή από αυταρχικά καθεστώτα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν Ελλάδα και ΗΠΑ μαζί, κάνοντας ειδική αναφορά στα ενεργειακά.

Ήδη ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά προς την Τουρκία τόσο με την συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο MSNBC, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο πανεπιστήμιο, Georgetown. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνοτουρκικά δεν θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση των δυο ανδρών. Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων, από την Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μέχρι το θέμα επιπλέον επενδύσεων στην χώρα μας.

Δείτε ζωντανά

Στις 22.28 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την ελληνική αποστολή, πέρασαν την πόρτα του Λευκού Οίκου.

“Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία όλοι μοιραζόμαστε μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή στην Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα για την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων μας, τηνε ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή κι άλλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας, είστε ένας πολύ καλός φίλος. Καλώς ήρθατε”, είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα”, είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Το αυριανό πρόγραμμα 

Αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση