Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Τον χειροκροτούσαν όρθιοι - Τα ηχηρά μηνύματα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 08:06 Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Τον χειροκροτούσαν όρθιοι - Τα ηχηρά μηνύματα

Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απηύθυνε ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου και πλέον είναι από τους λίγους πολιτικούς ανά τον κόσμο, στους οποίους έχει γίνει παρόμοια τιμή. Χθες Δευτέρα (16/05/2022) ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη με πολλαπλά μηνύματα

Στις 18.08 ώρα Ελλάδας άρχισε την ιστορική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιλάμβανε πολλαπλά μηνύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρομοιάζοντας τον αγώνα που δίνει με αυτόν που είχαν δώσει οι Έλληνες το 1821, έστειλε ηχηρά μηνύματα της Τουρκίας, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ζήτησε παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις επενδύσεις, αλλά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.   

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθυνθεί στους αιρετούς του λαού. Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα”.   

“Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για έμας να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές”.  

“Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος”.

“Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

“Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Ότα βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα”.  

“Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας… Αυτά τα 200 έτη είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν. Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας… Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία”.

“Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίναι να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”.

“Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες”. 

Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

“Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή”.

Ενέργεια και φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στα ενεργειακά μίλησε για την Αλεξανδρούπολη η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάνοντας επίσης αναφορά στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι μόνο μια χώρα σε ιδανική γεωγραφική θέση αλλά μια δυναμική οικονομία που έχει αντιπαρέλθει τις παθογένειες του παρελθόντος. Βλέπουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Εκείνοι που έφυγαν τώρα πείθονται να επιτρέψουν και πιστεύω ότι θα γίνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας.

“Μίλησα για τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει μαζί αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα απολυταρχικά καθεστώτα, την επόμενη πανδημία. Ο κόσμος στρέφει την ματιά του στην πιο δυναμική δημοκρατία δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο.

Η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων είναι επιλογή αλλά και ανάγκη, είπε αλλά απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των ελευθεριών μας, τόνισε και ζήτησε να μην λησμονά κανείς ότι ο Λίκνολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον διάλογο. Υπάρχουν 3 μεγάλες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες, το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να παρέχουμε ευημερία. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να τους ακούσουν και αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα τα πολύπλοκα ερωτήματα και να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς τις οικονμικές ανισότητες να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ισότητας του πολίτη”, είπε.

Και συνέχισε: “Κάθε φορά που βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είναι στο Βρετανικό Μουσείο θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας. 30 χρόνια μετά την δημιουργία τους, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο”.

Κάνοντας μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. “Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας καλωσόρισε και υποστήριξε τα κύματα μεταναστών που ήρθαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως κι εμένα που ήρθα ως φοιτητής. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες και έκαναν ταπεινή δουλειά αλλά πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και άδραξαν κάθε ευκαιρία για να κάνουν την ζωή καλύτερη για τα παιδιά τους. Είχαν την εμπειρία του αμερικανικού ονείρου αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν.

Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά. Μια από τις αξίες είναι η σωφροσύνη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία είναι η χειρότερη απειλή για την δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν πολλά να συνεισφέρουν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό θα θριαμβεύσει ξανά και σήμερα κομίζω την δέσμευση των Ελλήνων ότι είμαστε μαζί.

Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των ΗΠΑ”.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση