Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες απειλές από Ζαχάροβα: Να προσέχει η Δύση γιατί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 23:48 Νέες απειλές από Ζαχάροβα: Να προσέχει η Δύση γιατί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπυργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι Φινλανδία και Σουηδία «αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους»

Σε ακόμη μια προκλητική δήλωση προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εμμένοντας στην εμπρηστική πολιτική της. Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια της Ρωσίας».

«Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση»  πρόσθεσε η αξιωματούχος στον «άερα» του τηλεοπτικού δικτύου Solovyov Live.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών. «Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους» τόνισε ειδικότερα.

O Φινλανδός πρόεδρος ελπίζει σε μια γρήγορη επικύρωση της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ

Μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο. «Εάν έχετε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία», τόνισε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου η Σουηδή πρωθυπουργός στη Στοκχόλμη.

Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να... ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

πηγή: protothema.gr