Ηράκλειο: Καταδικάστηκαν δύο γιατροί για το θάνατο βρέφους λίγο μετά τη γέννα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 10:36 Ηράκλειο: Καταδικάστηκαν δύο γιατροί για το θάνατο βρέφους λίγο μετά τη γέννα Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Καταδικάστηκαν δύο από τους τέσσερις γιατρούς που είχαν παραπεμφθεί στο εδώλιο για το θάνατο ενός νεογνού μόλις λίγων ωρών ύστερα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το cretalive.gr, η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ήτα καταδικαστική για δυο από τους τέσσερις γιατρούς που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ενός νεογνού στις 15 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το άτυχο βρέφος πέθανε την επομένη ημέρα του τοκετού από εισρόφηση μηκωνίου (τα πρώτα κόπρανα του νεογνού), το οποίο είχε αποβάλλει μέσα στη μήτρα.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή σε δύο επιμελητές γιατρούς, κήρυξε αθώο κατά πλειοψηφία τον διευθυντή της κλινικής και ομόφωνα αθώο έναν άλλον επιμελητή που την ημέρα του συμβάντος απουσίαζε με άδεια.

Με βάση το κατηγορητήριο, η αμέλεια των γιατρών συνίστατο στο ότι δεν κατέβαλαν την επιμέλεια που απαιτούνταν με αποτέλεσμα παρά τις ενδείξεις από καφεοειδείς εκκρίσεις και άλλα περιστατικά που έπρεπε να λάβουν υπόψη, καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην επιβεβλημένη καισαρική τομή.

Σημειώνεται πως η καισαρική τομή έγινε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί δελτίο για έκτακτο χειρουργείο περίπου στις 10 το πρωί. Ως αποτέλεσμα το μωρό κατάπιε το μηκώνιο που είχε αποβάλλει εντός της μήτρας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι θεράποντες ιατροί έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι η 30χρονη μητέρα ήταν 40 εβδομάδων, ήταν πρωτότοκος και το έμβρυο ήταν μεγάλο και σε ισχιακή προβολή γεγονός που απέκλειε τον φυσιολογικό τοκετό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έπρεπε να γίνει καισαρική τομή τουλάχιστον δύο μέρες πριν.

Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι το μωρό τους δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η απώλεια του είναι τραυματική.

 

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση