Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 12:25 Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε μετά από πρόσκληση της προέδρους του ΕΚ.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας και είμαι βέβαιος ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές προτάσεις. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη «διαρκή επιθετική ρητορική της Τουρκίας που προσπαθεί να προσεγγίσει την Ευρώπη» σημειώνοντας ότι «απέναντί της έχει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Στους έωλους ισχυρισμούς απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο ενώ στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε την δική μας ετοιμότητα. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατικών φαντασιώσεων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

«Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία γι’ αυτό και αντιδρούμε στον δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη και γι’ αυτό βοηθάμε τον αδύναμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι καμπή για την Ευρώπη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της αναφοράς του στο θέμα της Τουρκίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως σημείωσε «ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας, οι ενεργειακή αναταραχή και οι πληθωριστικές πιέσεις πολιορκούν όλες τις κυβερνήσεις δημιουργώντας επισιτιστικό κίνδυνο».

Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σε μια στιγμή μάλιστα που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών. Τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένας βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας έκανε πίσω η τότε κυβέρνηση. Αλλά τα βάρη ήταν πολλά, κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο»

«Ευτυχώς για την πατρίδα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων, έτοιμη πλέον μέσα στον επόμενο χρόνο, εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Βρίσκομαι στο βήμα για να ευχαριστήσω την Ευρώπη που στήριξε την πατρίδα μου όταν άλλοι έκαναν άλλα σχέδια. Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα στην Ευρώπη καταθέτοντας τη δική της πρόοδο. Η γκρίζα παρέμβαση που προηγήθηκε ήταν τραυματική. Ποιος θα πίστευε πριν από μερικά χρόνια ότι η Ελλάδα που ήταν ουραγός στην ευρώπη θα είχε σήμερα την 3η καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη μειώνοντας φόρους και εισφορές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και οι Έλληνες δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά την αλήθεια των πράξεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Φρουρός της Ευρώπης η Ελλάδα

Υπενθύμισε, δε, ότι «η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα ανατολικά σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Τότε βρέθηκαν εντός 48 ωρών βρέθηκαν στην Ελλάδα ο Νταβίτ Σασόλι, ο Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για ένα ζήτημα διαρκές όπως προκύπτει από τις τακτικές των δουλεμπόρων»

Όσον αφορά το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε στην υβριδική επίθεση με τους μετανάστες που τις διαδέχθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις οι οποίες έφτασαν στην κορύφωσή τους το καλοκαίρι του 2020, οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και η πανδημία». «Η διπλωματία μας υπέγραψε οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν υπάρχει μια αντιστροφή μιας δοκιμασίας σε θετικό μοχλό αυτή ήταν η πανδημία όχι γιατί διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ αλλά και γιατί αποτέλεσε η ευκαιρία να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Περιέγραψε, δε, με έξι λέξεις «λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή» τη λογική της οικονομικής πολιτικής ενώ σημείωσε ότι «μπροστά στις ανάγκες η όποια πρόοδος δεν μας ικανοποιεί αλλά δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση