Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά Αριστερά γιατί η πρώτη ήταν τραυματική

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 16:11 Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά Αριστερά γιατί η πρώτη ήταν τραυματική

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν ένας απολογισμός των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και… προγραμματικές δηλώσεις για το τι έρχεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση, από την 1η Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους αλλά και το «ξεπάγωμα» των συντάξεων. Και αφού άκουσε τους υπόλοιπους αρχηγούς, θα απαντήσει μέσα από την δευτερολογία του.

«Έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω με το αν θα μπείτε στη Βουλή. Έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις εκλογές, λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κριθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα διερωτήθηκε αν θεωρεί πως στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, τα έκανε όλα σωστά, τότε γιατί καταψηφίστηκε 3 φορές.

Παράλληλα τόνισε πως δεν έχει δει υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, αλλά αντίθετα, τόνισε, η Βουλή συνεχίζει να νομοθετεί. 

Οι εκλογές

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου. Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν αλλά δεν έχετε την ίδια ερμηνεία με τον κ. Βαρουφάκη για το τι έγινε μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα. Ας θυμηθούμε τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες. Προκαλέσατε ή όχι εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με τη Χρυσή Αυγή και λέγοντας ότι θα καταργήσετε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο;

Γιατί αφού είπατε ότι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη του 2014 είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό; Τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος όταν κλείσατε τις τράπεζες και οδηγήσατε τον λαό στην κάλπη και κάνατε μια εβδομάδα μετά μια εμβληματική κωλοτούμπα για ένα αχρείαστο μνημόνιο;

Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί ότι υποχωρήσατε. Μετά από 14 ώρες περήφανης διαπραγμάτευσης μας φέρατε ένα αχρείαστο μνημόνιο; Γιατί απ’ όλα είστε περήφανος; Για τα ψέματα που είπατε στους Έλληνες; Τι θα θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετη σας διακυβέρνηση; Οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει από την μνήμη τους. Υπερασπίζεστε μια περίοδο δραματική και τραυματική για την χώρα. Μια περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό.

«Θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Το ΝΑΤΟ και τα όπλα στην Ουκρανία

Για την Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα είμασταν πιο κοντά στην Δύση ή στον Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει απέναντι σε τι; Σε μια εισβολή.

Με τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να πάμε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ και πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας το έχω πει ότι μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις. Και αν επικρατήσει η Ρωσία θα πάρουν θάρρος και θα κάνουν τα ίδια».

Για το αν η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναρωτήθηκε: «Τι αποφασίστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Γιατί ήταν ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας; Είναι κακό αυτό για την Ελλάδα; Και τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία; Πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Αναφέρεστε στα F16 μια διαδικασία πολύ μακρά και απ’ ό,τι φαίνεται το Κογκρέσο δεν δείχνει επιθυμία να εγκρίνει. Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία κερδισμένη πως θα εξηγήσω τις παροτρύνσεις Ερντογάν και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας “μην ψηφίσετε Μητσοτάκη“»;

Τόνισε ακόμα ότι πρώτος εκείνος ζήτησε αρραγές μέτωπο στα εθνικά και αναρωτήθηκε που ήταν ο κ. Τσίπρας όταν δεν στήριξε την ελληνογαλλική συμφωνία και την πρόσθετη επένδυση στα Ραφάλ. «Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός. Καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας αλλά μην μένετε μόνο στα λόγια», είπε.

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα – Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει

«Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Τον Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ. Στο Ειδικό Δικαστήριο πάει και εσείς χειροκροτάτε», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση Novartis.

Και εξήγησε: «Παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία και για την υπόθεση Novartis».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Ράικου να στείλει τον φάκελο στην Βουλή χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων πράγμα το οποίο γνώριζε καλώντας την να κατασκευάσει στοιχεία. «Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την τήρηση της διαφάνειας είπε στην κα Ράικου: “Κάτσε να δεις αν θα σου βγει σε καλό”. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Να χαίρεστε τους υπουργούς σας που παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο σε βαθμό κακουργήματος».

Για το γεγονός ότι παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος για λιγότερες κατηγορίες αναρωτήθηκε: «Τι είναι; Ολίγον ένοχος; Ολίγον υπόδικος; Ο άνθρωπος είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στην δικαιοσύνη κι εσείς λέτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Κρεμάσατε 10 πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η κατάληξη ήταν αρχειοθέτηση των 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμμένο ζητήσατε ποτές συγγνώμη; Πολιτική σκευωρία του χειρίστου επιπέδου στήθηκε από εσάς. Η δικαιοσύνη ήταν κακή όταν αρχειοθέτηση αλλά είναι καλή τώρα… Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα και η προσπάθειά σας να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε: «τι εννοείτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με πάτε φυλακή; Θα μας πάτε όλους; Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς γιατί η πρώτη ήταν τραυματική γιατί ο λαός έχει μνήμη και κρίση και συγκρίνει. Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες και ένας απ’ αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα μέχρι να τελειώσει η συζήτηση. Δεν το λέω για τον κ. Τσίπρα αλλά για άλλους που είχαν παραπονεθεί όταν άλλη φορά λόγω ενός ραντεβού είχε χρειαστεί να φύγω» ήταν το… παράπονο με το οποίο ξεκίνησε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Δείτε την τριτολογία Μητσοτάκη από τη Βουλή:

Ολόκληρη η τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης

«Κύριε Πρόεδρε, μία παρατήρηση επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, είναι 18:30 το απόγευμα, ξεπεράσαμε όλοι αρκετά το χρόνο των ομιλιών, όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι σε αυτές τις προ ημερησίας συζητήσεις υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης. Δεν αναφέρομαι εδώ στον κ. Τσίπρα, όσο στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, οι οποίοι είχαν εκφράσει εντονότατη διαμαρτυρία γιατί στην προηγούμενη συζήτηση, για λόγους τους οποίους είχα εξηγήσει, είχα τριτολογήσει μετά τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Πρόεδρος της Βουλής: Είχατε κάποιο σημαντικό ραντεβού και το είχατε εξηγήσει.)

Ακριβώς, γιατί είχα ένα σοβαρό λόγο.

Οι ίδιοι, λοιπόν, οι οποίοι έσπευσαν να ασκήσουν αυτή την κριτική, τώρα δεν είναι εδώ. Εν πάση περιπτώσει, ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας κι ας κάνουμε μία προσπάθεια να είμαστε λίγο πιο συνεπείς όλοι στους χρόνους μας, έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι συζητήσεις να είναι πιο ουσιαστικές και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο αν είναι και λίγο πιο σύντομες.

Κύριε Βαρουφάκη, πραγματικά εκπλήσσομαι κάθε φορά που σας ακούω. Αναρωτιέμαι πώς μπόρεσε ο κ. Τσίπρας να σας επιλέξει για Υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτό ήταν δική του απόφαση. Και άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την ωραία ιστορία για το πώς περίμενα στις 3:00 το πρωί, περίπου εκλιπαρώντας τον κ. Costello έξω από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Έτσι δεν είπατε; Σας διέφυγε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου του 2014 έγιναν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και σε κανένα ξενοδοχείο. Τόσο ακριβής είναι η πληροφόρησή σας. Θα μπορούσε μία στοιχειώδης αναζήτηση στο Google αυτό να σας το καταδείξει. Το λέω και μόνο για να βάλουμε ένα όριο στη μυθομανία η οποία μερικές φορές καταλαμβάνει την εκφορά του λόγου σας.

Έρχομαι τώρα, σύντομα, στα ζητήματα τα οποία ετέθησαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Πρώτο ζήτημα, το ζήτημα της ακρίβειας. Κοιτάξτε να δείτε, ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Με πληθωρισμό όμοιο του οποίου δεν έχουμε δει εδώ και 40 χρόνια. Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε αδυναμία -ενδεχομένως να έχουν καθυστερήσει- να διαπιστώσουν την ένταση του φαινομένου και να παρέμβουν. Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι σε αυτή την αίθουσα οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Όπως μας λέγατε ότι ελληνικό πρόβλημα περίπου είναι η πανδημία, αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια τομή όχι μόνο στον γεωπολιτικό χρόνο αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Έχουμε σήμερα τιμές φυσικού αερίου οι οποίες είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η Νέα Δημοκρατία για αυτή την πραγματικότητα, να βγείτε να το πείτε. Πράγματι, μπορεί για ένα μήνα να είχαμε λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -θα δούμε πού θα καταλήξει ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου- όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με επίπεδα πληθωρισμού τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Και γι’ αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας το πλαίσιο στήριξης για το μήνα Ιούλιο. Και από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πολύ σύνθετη εξίσωση η οποία φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να ξέρουν οι πολίτες τι θα πληρώσουν και να περιορίσει -στο βαθμό του εφικτού- την αύξηση των τιμών ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Και κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε -επειδή σας άκουσα να λέτε ότι έχει ο προϋπολογισμός παραπάνω έσοδα από τα προβλεπόμενα- αν σας είχαμε ακούσει, κ. Τσίπρα, θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο αυτή τη στιγμή, ή ευρώ, να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε μια κρίση η οποία μπορεί να έχει διάρκεια.

Ένα πράγμα συγκράτησα από αυτά τα οποία είπε ο κ. Βελόπουλος και θα συμφωνήσω, ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Και ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ειδικά για τη βιομηχανία τους αλλά και για την θέρμανσή τους το χειμώνα, να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν πριν από τρεις, πριν από έξι μήνες.

Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Σας έχω ξαναπεί για τις δημοσιονομικές εφεδρείες, τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μπορούμε να έχουμε την άνεση ότι έχουμε μία δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ένα είναι βέβαιο, κ. Τσίπρα: δεν πρόκειται να οδηγήσουμε και πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό υλοποιώντας προτάσεις, ιδέες, οι οποίες δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω μία ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κινούμαι εντός των πλαισίων και των δημοσιονομικών ορίων που αντέχει η χώρα. Και σε αυτή τη στρατηγική θα εξακολουθώ να είμαι συνεπής.

Έχουμε δώσει, όμως, πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, 5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Σας ρωτώ, είναι λίγα αυτά; Όταν ερχόμαστε και υλοποιούμε τώρα το Power Pass και θα υπάρξουν επιστροφές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για όσους, πράγματι, πλήρωσαν υπερβολικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια το τελευταίο εξάμηνο. Είναι μία αναγνώριση μίας αδικίας την οποία ερχόμαστε και τη διορθώνουμε. Αυτή θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από αυτή την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού.

Όποιος, θα το ξαναπώ και σήμερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση -απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες- σας λέει ψέματα. Διότι αν υπήρχε τέτοια μαγική λύση σας διαβεβαιώνω ότι άλλες κυβερνήσεις, οικονομίες που μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρές από την ελληνική, θα είχαν σπεύσει να τις υλοποιήσουν.

Αυτά ως προς τα ζητήματα της ακρίβειας και της στήριξης που παρέχουμε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Και ήδη θα έχετε προσέξει ότι έχει μετριαστεί ουσιαστικά η ένταση της κριτικής ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί; Διότι ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται λογαριασμοί οι οποίοι είναι μειωμένοι -ειδικά για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά- και αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε, τα κάνουμε.

Και όταν μας κατηγορήσατε ότι είμαστε με τα καρτέλ και όχι με τους επιχειρηματίες, θα σας θυμίσω ότι η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραία, τόσο υψηλή φορολόγηση για υπερκέρδη επιχειρήσεων τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες.

Και, ναι, εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύω βασικά στη λειτουργία των αγορών είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνώρισα ότι σήμερα η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ως μία κανονική αγορά και πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστε να μην είναι η ηλεκτρική ενέργεια δέσμια των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Και πιέσαμε πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Έρχομαι, τώρα, στα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε. Ελευθεροτυπία. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι σήμερα στην Ελλάδα οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει για οποιονδήποτε, οτιδήποτε. Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθεροτυπίας. Και μάλιστα ενοχλήθηκαν επειδή έδειξα κάποια εξώφυλλα εφημερίδων, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα.

Πόσες είναι κ. Τσίπρα οι ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα; Έξι εφημερίδες, έξι ημερήσιες εφημερίδες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Νομίζω ότι τις γνωρίζετε μία-μία. Μία εφημερίδα -ο Θεός να την κάνει εφημερίδα- είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα είχε κλείσει. Νομίζω ότι ξέρετε σε ποια εφημερίδα αναφέρομαι. Αναφέρομαι στο «Μακελειό». Βεβαίως, θα είχε κλείσει.

Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα. Δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από off shore, πίσω από παρένθετα πρόσωπα, πίσω από «αυτοφωράκηδες». Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στη χώρα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα; Και να σας πω και κάτι; Αρκετά πια με αυτήν την «αντικειμενική» έρευνα των Reporters -πώς τους είπαμε- without Borders.

Λοιπόν, η έρευνα αυτή είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι στο global score εν πάση περιπτώσει το οποίο βγάζει, θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία, θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο και η «Βόρεια Κύπρος», «Northern Cyprus», είναι πάνω από την Ελλάδα, μαζί με το Τσαντ. Κι έρχεστε και επικαλείστε μία έρευνα η οποία αναφέρεται στη «Βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας. Ντροπή σας μόνο και μόνο γι’ αυτό. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα.

Μα πραγματικά, ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ σήμερα; Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ; Υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει χούντα κανονική. Υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει σήμερα, ο οποίος να έχει σώας τας φρένας και να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του Τύπου από ό,τι στην Ελλάδα; Είμαστε σοβαροί;

Και εν πάση περιπτώσει, κριτής των ζητημάτων που αφορούν το Κράτος Δικαίου δεν είναι κανείς Reporters without Borders, ούτε καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης των ζητημάτων που αφορούν στο Κράτος Δικαίου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδατε να γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα αυτά; Είδατε να γίνεται καμία αναφορά;

Λοιπόν, θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, γίνονται για όλες τις χώρες, αλλά σε καμία περίπτωση τα ζητήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τον Τύπο και τα ζητήματα της ελευθεροτυπίας συνολικά.

Τώρα, για την Novartis. Πράγματι, μέχρι που να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Αλήθεια είναι αυτό. Όμως ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ταυτόχρονα υπόδικος. Είναι υπόδικος, κ. Τσίπρα. Θα δικαστεί με ένα βαρύ κατηγορητήριο. Δε θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω, το θεωρείτε όμως αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιον χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο Υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο;

Και δε θα καταλήξουν από κυβερνητική απόφαση, αλλά από ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη; Είναι καλή η Δικαιοσύνη φαίνεται όταν το βούλευμα της Novartis ενδεχομένως να ακυρώνει ένα κομμάτι του κατηγορητηρίου, όμως είναι κακή όταν παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο; Είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο, κ. Τσίπρα, είναι βαρύ και είναι στοιχειοθετημένο. Είναι απόλυτα στοιχειοθετημένο.

Και να σας πω και κάτι; Στο κάτω-κάτω όλα αυτά ήταν γνωστά στους παροικούντες. Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη, θέλατε να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θέλατε να τους κυνηγήσετε, αυτούς, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους, με φορολογικούς ελέγχους, απότοκα δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από εσάς και από το σύστημά σας. Τα ζήσαμε όλα αυτά τέσσερα χρόνια, τα ζήσαμε, δεν τα ξεχνάμε. Δεν θα κάνουμε τα ίδια.

Εγώ λυπάμαι πραγματικά που σήμερα πρέπει να βρίσκομαι στο εξωτερικό και να ερωτώμαι γιατί ένας Υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, όχι δικής σας, ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Όμως έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα, οι δικαστές να αποφασίσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό, διότι η Ιστορία γράφει ότι δυο στενοί σας συνεργάτες, ο ένας υπεύθυνος, τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια, για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και κατηγορείται σήμερα για παραδικαστικό.

Και βάλατε τον κ. Παππά ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε ουσιαστικά έναν διαγωνισμό μαζί με τον κ. Καλογρίτσα για να ελέγξετε το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κι έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Αυτά είναι γεγονότα.

Από εκεί και πέρα το δικαστήριο θα αποφασίσει. Πλην όμως η παραπομπή από μόνη της είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Και σίγουρα είναι μια κηλίδα, μεγάλη κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε από αυτό το βήμα να μας πει ότι είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», περίπου με δάκρυα, όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις στην πρώτη του εμφάνιση σε αυτό το κοινοβούλιο.

Τέλος, είπατε ότι είμαι παράγων αστάθειας. Είμαι Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα.

Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια, ναι. Ναι, βεβαίως είναι παράγων αστάθειας.

(Φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική.

(Πρόεδρος της Βουλής: Μην διακόπτετε, κυρία Φωτίου, παρακαλώ.)

Καταρχάς όπως βλέπετε οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό.

Αλλά από εκεί και πέρα η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως σαφής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές.

Άρα η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά. Σας ευχαριστώ».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση