Οικονόμου για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Αν το ήξερε ο Μητσοτάκης, δεν θα είχε συμβεί – Δεν συνδέεται με το Predator

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 10:38 Οικονόμου για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Αν το ήξερε ο Μητσοτάκης, δεν θα είχε συμβεί – Δεν συνδέεται με το Predator

Το μεσημέρι αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αρνήθηκε ξανά ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το Predator και μίλησε για δυο υποθέσεις.

«Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πολύ αναλυτικά στην σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. Υπομονή λίγες ώρες και θα μάθετε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις θέσεις και το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δράσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα». Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τη δήλωση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς να το γνωρίζει ο πρωθυπουργός.

Η αποκάλυψη αυτή, μάλιστα, προκάλεσε τις αντιδράσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, γραμματέα του πρωθυπουργού και του Παναγιώτη Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός αφού η ΕΥΠ έχει περάσει στο Μαξίμου. «Σε αυτή την υπόθεση γράφονται και λέγονται πάρα πολλά. Περισσότερο διευρύνουν την σύγχυση και όχι την ουσία. Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η ΕΥΠ για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και στην συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται διαχρονικά με την έγκριση εισαγγελέως. Από το 2018 ενώ ήταν δυο εισαγγελείς, έγινε ένας.

Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του προηγούμενου διαστήματος και την μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα Predator και τα κακόβουλα λογισμικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σκόπιμη σύγχυση από κάποιους» και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν ότι λέμε ψέματα χωρίς να προσκομίζουν στοιχεία. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί κατ’ οιονδήποτε τρόπο αυτά τα κακόβουλα λογισμικά.

Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί αυτά τα λογισμικά και καμία αρχή δεν τα χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει στοιχείο να το αμφισβητήσει.

Οι δυο υποθέσεις όσον αφορά στις ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν συνδέονται. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που είναι αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη».

Το σύστημα μπάζει

«Συνδέουν την ΕΥΠ με το γραφείο του πρωθυπουργού και άρα ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει τα πάντα. Υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 κράτη στην ΕΕ που η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν 2-3 περίοδοι στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας που η κρατική αρχή πληροφοριών ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν ήταν σωστό να είναι αλλού.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση πάμε στο άλλο άκρο με συνωμοσιολογία και αγωνία κάποιων να χτίσουν αφηγήματα. Πάμε να μπλέξουμε σε περίεργες ατραπούς, μη λαμβάνοντας υπόψιν μας τον κόσμο που ζούμε και την πολύ ουσιαστική συμβολή που έχει η ΕΥΠ στην αντιμετώπιση μεγάλων απειλών κατά του κράτους και της Πολιτείας.

Προφανώς χρειάζονται φίλτρα, προφανώς το σύστημα μπάζει και οι γραμμές είναι δύσκολο να τραβηχτούν και χρειάζεται να βρούμε κινήσεις και φίλτρα παραπάνω σε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες και πρόσωπα αλλά μην τα μηδενίζουμε όλα.

Εφόσον πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα οφείλει το πρωθυπουργικό γραφείο να ενημερώνεται. Αν ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αυτού του είδους η επισύνδεση δεν θα γινόταν.

Ακριβώς επειδή ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και αν γνώριζε δεν θα συνέβαινε, υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις σε ανάληψη της ευθύνης. Όχι μόνο σε λόγια. Υπήρξε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης παρότι ο γραμματέας της κυβέρνησης δεν γνώριζε. Ο κ. Δημητριάδης από πολιτική ευθιξία και επειδή ήταν ο συνδετικός κρίκος.

Η ΕΥΠ λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και έχει παθογένειες και οφείλουμε θεσμικά να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Είμαστε ανοικτοί να δούμε όλες αυτές τις πτυχές και είμαστε ανοικτοί σε κάθε θεσμική διαδικασία. Δεν είναι συνηθισμένα πράγματα. Δεν είναι οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία η ΕΥΠ», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση