Εύα Καϊλή: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για το αν θα παραμείνει στη φυλακή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 16:13 Εύα Καϊλή: Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για το αν θα παραμείνει στη φυλακή

Απούσα από το δικαστήριο, σήμερα, Τετάρτη (14/12) η Εύα Καϊλή, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις συλληφθέντες για το QatarGate κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Η Εύα Καϊλή δεν βρέθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο Qatargate, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την ευρωβουλεύτρια, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συλληφθέντες.

Η ευρωβουλεύτρια, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο του Βελγίου και σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΕ, Jack Parrock, η ακρόασή της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί το εάν θα παραμείνει στη φυλακή.

 

 

Πάντως, η ίδια η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα, μέσω του δικηγόρου της. Σύμφωνα με τους NY Times, η ευρωβουλεύτρια και ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Σημείωσε ακόμη ότι επικοινώνησε με τους Βέλγους δικηγόρους της Εύας Καϊλή και τους πρότεινε να ζητήσουν αναβολή. "Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της" ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι "τη συμβούλεψε να βρίσκεται η ίδια στο δικαστήριο και να δώσει τη μάχη της".

 

 

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα "Le Soir", κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Μαζί με τα χρήματα εκείνα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η έρευνα αποκάλυψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα δε, με τη βελγική L’Echo, ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα εκδόθηκαν στο Βέλγιο και μάλιστα πρόσφατα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

Πρόκειται για χρηματισμό από το Κατάρ, ενώ η έρευνα έχει επεκταθεί και προς άλλα πρόσωπα, εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Καϊλή καθαιρέθηκε την Τρίτη από τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΚ, με απόφαση της Ολομέλειας.

Οι έρευνες της αστυνομίας που ξεκίνησε ο Βέλγος εισαγγελέας Michel Claise έχουν οδηγήσει τέσσερις ανθρώπους στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένης της ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο στενός έλεγχος εστιάζει τώρα σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές του μεταρρυθμίσεις, αντί να καταδικάσουν το κράτος του Κόλπου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Michel Claise είναι ειδικός σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών και κυρίως για την διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων. Για πάνω από 20 χρόνια, ο 66χρονος ήταν δικηγόρος και σήμερα είναι ανακριτής στις Βρυξέλλες, με ειδίκευση στην καταπολέμηση των εγκλημάτων του "λευκού κολάρου". Οι έρευνές του για το Qatargate, με δωροδοκίες που φέρονται να έγιναν από το Κατάρ προς Ευρωπαίους αξιωματούχους για να επηρεάσουν τη στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα που έχει παραβιάσει εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκίνησαν τον Ιούλιο.

Σε συνέχεια της έρευνας φαίνεται πως ο έλεγχος θα επεκταθεί πέραν του Ευρωκοινοβουλίου, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στα "κεντρικά" της ΕΕ για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση