Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η κλοπή θα μπορούσε να γίνει από κάθε απλό πολίτη» λέει ο κλέφτης του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 21:04 «Η κλοπή θα μπορούσε να γίνει από κάθε απλό πολίτη» λέει ο κλέφτης του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

«Ήταν μία λανθασμένη σκέψη» είπε στο LiveNews, ο 50χρονος Γιώργος Σαρμαντζόπουλος,  που πριν από 11 χρόνια κατάφερε να κάνει την «κλοπή του αιώνα», παίρνοντας μέσα από την Εθνική Πινακοθήκη τρία έργα αμύθητης αξίας, των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο και επί 10 χρόνια να παραμένει ασύλληπτος.

Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης ολοκληρώθηκε και ο 50χρονος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης με αναστολή, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και με ηλεκτρονική επιτήρηση, επέστρεψε στο σπίτι του, ως το Εφετείο.

Όσο για τα έργα, το ένα ο ίδιος είπε ότι καταστράφηκε κατά την κλοπή ενώ οι δύο πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν επί 9 χρόνια ήταν κρυμμένοι σε μια αποθήκη στην Κερατέα.

«Η κλοπή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από κάθε απλό πολίτη»

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο δράστης «της κλοπής του αιώνα» έκανε λόγο για μια λανθασμένη πράξη.

«Ήταν μια λανθασμένη σκέψη η οποία αργότερα μετατράπηκε σε κλοπή. Υπήρξε ένας τεχνικός σχεδιασμός 6 μηνών. Η κλοπή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από κάθε απλό πολίτη», είπε και συμπλήρωσε:

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει στο κτίριο τότε το 2012 στην πινακοθήκη από μια ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα και να πάρει τα έργα. Ήταν εξαιρετικά αφύλακτη τότε η πινακοθήκη, με έναν φύλακα και σύστημα ασφαλείας που υπολειτουργούσαν».

Ο ίδιος είπε ότι η σύλληψή του ήταν μακρόχρονη καθώς «δεν μπορούσε να μπει στο μυαλό κανενός ότι μια κλοπή αυτού του μεγέθους μπορούσε να γίνει από έναν απλό πολίτη».

«Ποτέ δεν έχω καταδικαστεί, ποτέ δεν έχω υπάρξει σεσημασμένος και ήταν μια λάθος σκέψη και πράξη», είπε.

Κεχαγιόγλου: «Δίκαιη απόφαση»

Ο συνήγορος του κ. Σαρμαντζόπουλου, Σάκης Κεχαγιόγλου έκανε λόγο για μια δίκαιη απόφαση. 

«Δίκαιη απόφαση, ούτε αυστηρή ούτε επιεικής. Μετά τη διάπραξη της κλοπής, ο εντολέας μου το αποδέχτηκε πριν καταστεί κατηγορούμενος. Χωρίς την αυθόρμητη, αυτόβουλη και χωρίς πίεση απόφασή του να συνεργαστεί με τις Αρχές, τα έργα δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψουν στην Πινακοθήκη. Ο ίδιος υπέδειξε το σημείο που τα είχε τοποθετήσει».

Σύμφωνα με τον κύριο Κεχαγιόγλου, το γεγονός ότι τα έργα επέστρεψαν άθικτα στην Πινακοθήκη, καθώς και ότι από την έρευνα δεν προέκυψε ενδεχόμενο πώλησης των πινάκων, οδήγησαν το δικαστήριο στην αναγνώριση ελαφρυντικού του δράστη.

«Ο ορισμός για το ποιος μετανόησε και ήρε στην πράξη της συνέπιες της πράξεώς του είναι ο κύριος Σαρμαντζόπουλος».

πηγή: newsit.gr