Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράνομο εμπόριο άγριων ζώων: Πώς έρχονται στην Ελλάδα - Εκατομμύρια τα κέρδη των λαθρεμπόρων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 13:54 Παράνομο εμπόριο άγριων ζώων: Πώς έρχονται στην Ελλάδα - Εκατομμύρια τα κέρδη των λαθρεμπόρων

Οι λαθρέμποροι έχουν τον τρόπο να παρακάμπτουν τους ελέγχους και τους τελωνειακούς.

Μετά την πρωτοφανή υπόθεση εύρεσης άγριας τίγρης κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το κουβάρι του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στη χώρα μας αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται. Σελίδες στο διαδίκτυο δεν παύουν να διαφημίζουν απροκάλυπτα πως οι λαθρέμποροι είναι ικανοί να αποστείλουν από άγριες μαϊμούδες μέχρι και φίδια σε οποιαδήποτε διεύθυνση εντός της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το λαθρεμπόριο γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου στις αγγελίες αναφέρεται η πώληση άγριων ζώων με τις τιμές να κυμαίνονται από 1.450 έως και 8.000 δολάρια. Η ιστοσελίδα, μεταξύ άλλων, πουλά πύθωνες, βόες, τιγράκια, μαϊμούδες υπό εξαφάνιση, σπάνιους παπαγάλους και τζάγκουαρ. Η ιστοσελίδα φαίνεται πως έχει έδρα την Αμερική.

Σε επικοινωνία του δημοσιογράφου με υπεύθυνο της ιστοσελίδας πώλησης εξωτικών ζώων, ο λαθρέμπορος ισχυρίστηκε πως είναι ικανός να κάνει αποστολή των ζώων σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα.

  • Λαθρέμπορος: Μπορούμε να κάνουμε αποστολή σε όλο το κόσμο. Για ποιο ζώο ενδιαφέρεστε; Μπορείτε να δείτε και την ιστοσελίδα μας.
  • Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα είναι παράνομη η αγορά ενός άγριου ζώου. Πώς κάνετε την αποστολή;
  • Λαθρέμπορος: Μην ανησυχείτε. Εμείς θα στείλουμε το εξωτικό ζώο σας στη διεύθυνσή σας στην Ελλάδα. Διαθέτουμε ανθρώπους που ειδικεύονται στη μεταφορά αυτών των ζώων, ενώ έχουμε και τα σχετικά έγγραφα, με τα οποία παρακάμπτουμε τους ελέγχους και τους τελωνειακούς. Σας εγγυώμαι ότι θα παραλάβετε την τίγρη σας.

  • Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την αποστολή;
  • Λαθρέμπορος: Η αποστολή γίνεται αεροπορικώς. Η διαδικασία είναι μυστική και δεν μπορώ να την αποκαλύψω. Η αποστολή θα γίνει χωρίς να έχετε μπελάδες. Κανείς δε θα μάθει γι’ αυτό.

Όπως καταγγέλει και η Μαρία Γανώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», «έρχονται, συνήθως, από πύλες εισόδου, όπως Τουρκία, Κύπρος. Αλλά και η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη». Επιπλέον, προσθέτει πως στην Ελλάδα μπαίνουν παράνομα ζώα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τίγρης στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Europol, οι λαθρέμποροι άγριων ζώων «ψαρεύουν» πελάτες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από όλο το κόσμο, ενώ για τη «νόμιμη» μεταφορά των ζώων αλλά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρησιμοποιούν εταιρίες – βιτρίνες. Οι λαθρέμποροι, κατ’ επέκταση, συνεργάζονται με λαθροθήρες άγριων ζώων, οι οποίοι τα αιχμαλωτίζουν παράνομα στο φυσικό τους περιβάλλον, με σύγχρονα μέσα, όπως GPS και συσκευές νυχτερινής όρασης.