Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα έως τις 25 Ιουνίου - Τα μηνύματα και το παρασκήνιο από την Κεντρική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 09:36 ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα έως τις 25 Ιουνίου - Τα μηνύματα και το παρασκήνιο από την Κεντρική Επιτροπή

Κλίμα ενότητας θέλησε να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στον απόηχο της οδυνηρής ήττας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα για την επανασυσπείρωση του κόμματος. Τι ενόχλησε αρκετά στελέχη; Οι συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες το όργανο έκλεισε τις εργασίες του. Το Εκτελεστικό Γραφείο εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθούν ομιλίες με την γραμματέα της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου  να προτείνει να σταλούν γραπτώς οι προτάσεις των μελών.

Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να γίνουν κανονικά οι τοποθετήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», όταν έκλεισαν οι πόρτες στους δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως πρέπει να γίνει συζήτηση όχι για τα αίτια της ήττας, αλλά για τη νικηφόρα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα και για τον εμπλουτισμό της εισήγησης του προέδρου.

«Θέλει συλλογικότητα. Με σιωπητήριο δεν δίνονται οι μάχες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση του κ. Βούτση δεν έγινε δεκτή.

Τον λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πήρε και η Όλγα Γεροβασίλη που εξήγησε πως ο μεγάλος αριθμός των μελών του οργάνου δεν επιτρέπει αναλυτικές τοποθετήσεις και συνεπώς θα υπάρχουν και αδικημένοι.

«Όλες οι συζητήσεις θα γίνουν αναλυτικά μετά τις εκλογές» συμπλήρωσε. Στελέχη της Αριστεράς Πτέρυγας που μίλησαν στην «Καθημερινή» ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Με δεδομένο πως θα διεξαχθεί μια αναλυτική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία το επόμενο διάστημα, είναι γεγονός πως από την ηγετική ομάδα ήθελαν να μην αλλοιωθεί η ενωτική εικόνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν δεν σταματήσει η πανσπερμία δηλώσεων που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι δύσκολο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως μια «εκτόνωση» και μια πρώτη δόση αυτοκριτικής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να βοηθούσε. Την ίδια στιγμή βέβαια οποιαδήποτε «πύρινη» τοποθέτηση ενδεχομένως να δυναμίτιζε το κλίμα.

Προσπάθεια να μπει φρένο στην εσωστρέφεια – Τα επόμενα στοιχήματα

Να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και να σταματήσει την πολυφωνία και μια δημόσια αντιπαράθεση στελεχών για τα αίτια της ήττας επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέστη σαφές από την ομιλία του χθες.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να συστρατευθούν σε ενιαίο μέτωπο σε αγώνα για να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στη δεύτερη κάλπη και να κερδίσουν. «Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ της μάχης, δεν δείλιασα, δεν λιποτάκτησα από τα δύσκολα» είπε.

Σε μια δύσκολη συγκυρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να κλείσει τις όποιες ρηγματώσεις άρχισαν να εκδηλώνονται και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφικό αλληλοσπαραγμό έως τις εκλογές.

Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς το εσωκομματικό ακροατήριο λέγοντας ότι «κάποιοι δεν αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις, δεν έχουν καταλάβει».

Ο βασικός στόχος, όπως τόνισε, είναι να καταστεί σαφές ότι η Δεξιά και η πολιτική της είναι το μέτωπο καθώς όπως είπε, «δεν θα μπούμε σε μικροκομματικούς εμφυλίους με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ».

Καθώς η συζήτηση για την επίδραση που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον κεντροαριστερό χώρο ανοίγει, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τον βασικό εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης» και πρόσθεσε ότι ο δικομματισμός δεν θα επιστρέψει γιατί «ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακριά» όπως πρόσθεσε.

Στόχος φυσικά είναι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023 με διορθωτικές κινήσεις.

Αντώναρος: Δεν ντρέπονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα;

Έξαλλος με ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν χειροκρότησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

«Καλά δεν ντρέπονται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρογγυλοκαθισμένα στις πρώτες σειρές, να αρνούνται στην ουσία να χειροκροτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα;» διερωτήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουν ότι θα βρίσκονταν εκεί αν δεν ήταν ο ίδιος στην κορυφή;» καταλήγει ο Ευάγγελος Αντώναρος.