Τα τρία "όχι" του Σαμαρά κι η επιμονή σε "καθαρές λύσεις" - Βέτο στα "θολά" σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 10:51 Τα τρία "όχι" του Σαμαρά κι η επιμονή σε "καθαρές λύσεις" - Βέτο στα "θολά" σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

- Ο πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβένηση "ειδικού σκοπού"
- "Όχι" και σε ορισμό εθνικών εκλογών μέσα στο 2015 ή στην αλλαγή της υποψηφιότητας για την Προεδρία
- Εκλογές κυριολεκτικά την επομένη, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας
- "Μήνυμα" στις Βρυξέλλες: Η πολιτική αβεβαιότητα θα τελειώσει σύντομα
- Κατ' αρχήν επεξεργασία των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας από το κομματικό επιτελείο

Έχουν απομείνει σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα πριν την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι.

Στο κυβερνητικό επιτελείο όλοι εργάζονται προς την κατεύθυνση της εκλογής του Σταύρου Δήμα, ωστόσο όλα τα σενάρια φαντάζουν, πλέον, πιθανά, τόσο λόγω της πρώτης ψηφοφορίας, που δεν είχε τα επιθυμητά -για την κυβέρνηση- αποτελέσματα, όσο και της υπόθεσης Χαϊκάλη - Αποστολόπουλο, που έχουν κάνει την υπόθεση του ΠτΔ να μοιάζει ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 25η Ιανουαρίου παραμένει -ειδικά μετά και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας- το φόντο στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην πολιτική ζωή της χώρας με τα κάθε λογής σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο και τις αβάσιμες καταγγελίες περί δωροδοκίας να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα...

Για τον πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει τη μάχη να συγκροτήσει την προεδρική πλειοψηφία μέχρι την 29η Δεκεμβρίου και εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα προκηρύξει εκλογές (πιθανώς την επόμενη μέρα, διότι δεν επιθυμεί να εξαντλήσει τη συνταγματική προθεσμία των 10 ημερών) για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.
 

Επιμονή Σαμαρά στις "καθαρές λύσεις"

Ο κ. Σαμαράς απορίπτει κατηγορηματικά όλα τα "θολά" σενάρια που κυκλοφορούν περί σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ορισμού ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 ή ακόμη και της αλλαγής της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Για τον πρωθυπουργό, μονόδρομος φαίνεται να είναι η επιλογή "καθαρές λύσεις", κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τον μέχρι τώραχειρισμό του στα πολιτικά διλήμματα.

Από όταν αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πωθυοπυργός έχει υιοθετήσει "σκληρή γραμμή" κι επικεντρώνει την προσοχή του στους κινδύνους που θα επιφέρει μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 

Η πορεία του Σαμαρά προς τις κάλπες

Αυτή θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία και στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, την ώρα που τακτικοί συνομιλητές του Α. Σαμαά σημειώνουν πως "τα διλήμματα τίθενται τώρα στους βουλευτές και στη συνέχεια θα τεθούν στους πολίτες". Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την τρίτη ψηφοφορία, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει μία σειρά από συγκεκριμένες επιλογές:

- Ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης των 180 θετικών ψήφων
- Με μήνυμά του στους πολίτες θα περιγράψει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές
- Θα κάνει τον απολογισμό του κυβερνητικού του έργου
- Θα δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει (π.χ. προληπτική γραμμή στήριξης, ολοκλήρωση της διαδικασίας3 αναθεώρησης του Συντάγματος και άλλα)
- Θα ζητήσει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας


Ωστόσο, θα διευκρινίσει πως αν αυτό δεν συμβεί, τότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελεί την μόνο συνταγματική διέξοδο...

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση