Αλβανία: Ο Μέτα μπλοκάρει τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 19:30 Αλβανία: Ο Μέτα μπλοκάρει τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας αρνήθηκε την Τρίτη να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα

“Φωτιά” στις ελληνοαλβανικές σχέσεις βάζει ο Ίλιρ Μέτα, καθώς ο πρόεδρος της Αλβανίας αρνήθηκε την Τρίτη να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

“Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση”, τόνισε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε: “Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα”.

Όπως τονίζει το Balkan Insight, ο διάλογος για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Αλβανίας και τις ελληνικές αρχές, μαζί με μια σειρά από άλλα, ανεπίλυτα θέματα, ανάμεσα στις δυο χώρες".

Επίσης, ο ιστότοπος υπενθυμίζει την συμφωνία που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2009, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα.

Ύστερα το 2010, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

"Το θέμα προκάλεσε ένταση μετά το 2013, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Εντι Ράμα, το κόμμα του οποίου είχε κριτικάρει την συμφωνία του 2009", επισημαίνει το άρθρο.

"Όμως η κυβέρνηση του, με την ελπίδα να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.-έχει έκτοτε αρχίσει συνομιλίες με την Αθήνα σχετικά με διάφορα ζητήματα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευσηπου την κατηγορεί πως "ξεπουλάει την χώρα"", προσθέτει το δημοσίευμα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση