Παρασκήνιο: Πώς απετράπη η ομιλία Γιούνκερ στο ίδρυμα Καραμανλή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 20:35 Παρασκήνιο: Πώς απετράπη η ομιλία Γιούνκερ στο ίδρυμα Καραμανλή

Από σαράντα κύματα πέρασε για να πραγματοποιηθεί η αυριανή ομιλία Γιούνκερ στην Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ να μιλήσει στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Φιλόθεη με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.

Η πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου έγινε αρχικά δεκτή από το ίδρυμα, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μόλις έγιναν γνωστά τα όσα προτίθεται να πει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος θα εξήρε το έργο της κυβέρνησης, μιλώντας για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αφήνοντας απ έξω τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, με την στάση της τρόικας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλησαν να είναι ομιλητές τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Καραμανλικής πτέρυγας.

Παράλληλα υπήρχε ο κίνδυνος μια εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μετατραπεί σε κυβερνητική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα πυροδοτούσε νέα σενάρια περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Μαξίμου, τα οποία έχουν διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν να πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Το έντονο παρασκήνιο που επικράτησε ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με την απόφαση του ιδρύματος και του Κώστα Καραμανλή. Επίσης με την απόφαση αυτή προφυλάχθηκε όπως λένε στην Φιλοθέη και ο πρόεδρος της Κομισιόν που είναι στο τέλος της θητείας του, και θα γινόταν εν αγνοία του, μέρος μιας προεκλογικής εκδήλωσης.

Ωστόσο από την πλευρά του το Μαξίμου σημειώνει πως ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση