Οι δηλώσεις Τσακαλώτου & οι 3 εκθέσεις «φωτιά» για την οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 21:52 Οι δηλώσεις Τσακαλώτου & οι 3 εκθέσεις «φωτιά» για την οικονομία

Ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση μετά τα θερμά λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. Οι δηλώσεις Τσακαλώτου, οι διευκρινίσεις και οι τρεις εκθέσεις «φωτιά»

Λίγες μόλις ώρες κράτησε η κυβερνητική φιέστα με αφορμή την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times από τη μία, αλλά και τρεις εκθέσεις που καταγράφουν με μελανά χρώματα την οικονομική πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης στην καθημερινότητά του από την άλλη, έφεραν μία αρκετά... ανώμαλη προσγείωση.

Παρά θερμά του λόγια, οι τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα ήταν πολύ προσεκτικά ζυγισμένες. Ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι «στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας. Μαζί θα γυρίσουμε την σελίδα των τελευταίων δύσκολων χρόνων». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξαλείψει τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα υπερ-πλεονάσματα ως «διαβατήριο» για την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, ενώ άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ για τις απαισιόδοξες προβλέψεις των προηγούμενων χρόνων στη βάση των οποίων ζητούσε την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας. Έδωσε δε μια υπόνοια των ελληνικών προθέσεων όταν δήλωσε πως δεν χρειάζεται να προστεθούν αλλά να αφαιρεθούν κάποια μέτρα, ενώ σε άλλο σημείο παρέπεμψε και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Σήμερα είπε ο πρωθυπουργός χρειάζεται όχι να προστεθούν νέα μέτρα, αλλά να αφαιρεθούν κάποια, ενώ σε άλλο σημείο παρέπεμψε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα μνημόνια φεύγουν, οι αξιολογήσεις μένουν

Δεν πρόλαβε, ωστόσο, να στεγνώσει το μελάνι στα δημοσιογραφικά γραφεία και μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς βρισκόταν σε εμφανώς άλλο κλίμα...

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού ανέφερε ότι η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», αποκάλυψε.

Αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια μετά το πρόγραμμα ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Οι διευκρινίσεις

Όπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις Τσακαλώτου προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις.

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή όπως έλεγαν «ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του κ. Τσακαλώτου στους FT.

Όπως προσέθεταν, «άλλες τόσες φορές έχει πει δημοσίως ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"».

«Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Οι τρεις εκθέσεις φωτιά

Εν τω μεταξύ, τρεις ιδιαίτερα ανησυχητικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και το πώς η ανάκαμψη λαμβάνει χώρα χωρίς τα νοικοκυριά και τους πολίτες, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Την μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών με την υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην δεύτερη θέση των επιβαρύνσεων οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας, καθώς για κάθε 100 ευρώ αμοιβής από την εργασία τα 39 ευρώ πηγαίνουν απευθείας για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων εισοδήματος, χωρίς να υπολογίζεται κανένας έμμεσος φόρος και καμία συμπληρωματική επιβάρυνση.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν και τα στοιχεία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Το 22% των επιχειρήσεων δηλώνουν καθόλου κέρδη και το 44% κέρδη έως 10.000 ευρώ, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνεται στο 24,8% (από 23,8%), ενώ πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού για χρέη αποκλειστικά προς το δημόσιο.

Ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης διατηρεί υψηλές τιμές. Το 34,5% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 38,1% του προηγούμενου εξαμήνου και 38,1% της αντίστοιχης έρευνας του Φεβρουαρίου του 2017). Εκτιμάται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου 7.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου για μια αναιμική ανάπτυξη για τα επόμενη χρόνια, εάν δεν προχωρήσεις οι δομικές μεταρρυθμίσεις, έκρουσε το ΙΟΒΕ με την τριμηνιαία έκθεσή του. Όπως ανέφερε επίσης κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, εξετάζοντας τις επιμέρους πλευρές της οικονομίας που προσδιορίζουν από κοινού τον ρυθμό μεγέθυνσης της και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, παρατηρούμε συνέχιση της δυναμικής του προηγούμενου έτους, με μια ελαφρά επιτάχυνση.

Κατά τον ίδιο, το εξωστρεφές τμήμα της παραγωγής αναπτύσσεται γρηγορότερα από το υπόλοιπο αν και με αργό ρυθμό, και, η συγκεκριμένη στροφή έχει θετικό πρόσημο. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά εργασίας μειώνουν την ανεργία.

Εάν η ελληνική οικονομία δεν προσχωρήσει προς τον δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της δημόσιας διοίκησης,  ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία δύσκολα τα υπερβεί το 1% ετησίως, σημείωσε.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση