«Αρματωλός»: ΕΔΕ από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από την σύγκρουση - Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 17:06 «Αρματωλός»: ΕΔΕ από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από την σύγκρουση - Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη σήμερα (04.05.2018) τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που έχει διαταχθεί για το περιστατικό και θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,θα μπουν και οι ενέργειες του Έλληνα κυβερνήτης στις οποίες, βάσει των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, θα έπρεπε να είχε προβεί αλλά δεν το έπραξε.

Τουρκικό υπουργείο Μεταφορών: «Δεν υπάρχουν θύματα»

«Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα (04.05.2018) το πρωί στο Αιγαίο, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Το επικρατέστερο σενάριο

Να συνθέσουν το παζλ του επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου προσπαθούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο. Εννέα ώρες μετά με την επακούμβηση της Κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», και για τους επιτελείς φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο του ναυτικού ατυχήματος.

Ήδη εξετάζονται ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, στίγματα και ίχνη τόσο της πορείας του τουρκικού πλοίου όσο και της κανονιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως τόνιζαν υψηλόβαθμες πηγές ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, από την πορεία που έχει χαράξει «ΚΑRΜΑΤΕ», δεν προκύπτουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις που να υποστορίζουν το σενάριο της εσκεμμένης επακούμβησης. 

«Αρματωλός»: Το χρονικό

Νέος συναγερμός σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Το περιστατικό μοιάζει με εκείνο του πλοίου του Λιμενικού “Γαύδος” το οποίο εμβολίστηκε μια ανάσα από τα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί μεταξύ του ελληνικού πληρώματος. Σύμφωνα με το Militaire.gr το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο και μετά από έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.

Αυτή είναι η κανονιοφόρος Αρματωλός

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο αφού “ακούμπησε” στο ελληνικό πολεμικό έσπευσε να απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση