«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 09:06 «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και κραδασμούς στο εσωτερικό των κομμάτων έχει προκαλέσει η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν έχουν πάρει το πλήρες κείμενο στα χέρια τους σε συνδυασμό με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει μόνος του χωρίς την χάραξη εθνικής γραμμής έχει δημιουργήσει ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη διπλωματική νίκη, η ΝΔ τον κατηγορεί για εθνική υποχώρηση, σκεπτικισμός στο ΔΗΣΥ, συναινετικοί τόνοι από το Ποτάμι ενώ κάθετα αντίθετος είναι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Ενάντια της συμφωνίας είναι η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία στην βουλή με τα πιο αισιόδοξα σενάρια θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του 2018, η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, η αντιπαράθεση να χτυπήσει «κόκκινο».

Τσίπρας: Υπερασπιστήκαμε όλες τις «κόκκινες» εθνικές γραμμές

Στο Μαξίμου υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, η αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που πιστεύουν πως θα βρουν άλλες πολιτικές δυνάμεις ή βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση χωρίς πολιτικό κόστος για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή τους «πασοκογενείς» ακόμα και εκείνους της Βορείου Ελλάδας καθώς οι απόψεις στο Σκοπιανό ήταν πάντα πιο προωθημένες σε σχέση με εκείνους της ΝΔ.

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί πως το διεθνές κύρος του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται σημαντικά κάτι που τόνισε και ο ίδιος στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό. «Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μεγάλη διπλωματική νίκη» με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως είναι υπερήφανος καθώς οι «κόκκινες» γραμμές που υπήρχαν από το Βουκουρέστι τηρήθηκαν στο ακέραιο. «Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Μητσοτάκης: Η συμφωνία συνιστά εθνική υποχώρηση

Με όλα τα θεσμικά και κοινοβουλευτικά όπλα στο τραπέζι θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί πως δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου να φέρει μια συμφωνία για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα. Το θέμα αυτό αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο στην συνάντηση που θα έχουν στις 9:30 το πρωί.

Η κυβερνητική προσπάθεια που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να διχάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσε στο κενό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίπλα του τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Κώστα Καραμανλή οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα με τους χειρισμούς και την στάση του προέδρου του κόμματος.

Στη ΝΔ τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας τα έδωσε όλα στα Σκόπια καταστρατηγώντας ακόμα και όσα είχαν συμφωνηθεί το 2008 στο Βουκουρέστι καθώς δεν υπήρχε πουθενά η «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα κάτι που απλόχερα έδωσε ο πρωθυπουργός στην γειτονική χώρα. «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή λύση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωση του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η ΝΔ θα επιχειρήσει να αναδείξει την αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου ο οποίος προειδοποίησε τα στελέχη του να μην τολμήσουν να ψηφίσουν την συμφωνία καθώς θα βρεθούν εκτός κόμματος, ενώ θα βάλουν στο κάδρο τον υπουργό Εξωτερικών με τα σενάρια περί πρότασης μομφής εναντίον του να φουντώνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε την Κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να του σταλεί άμεσα το κείμενο της συμφωνίας.

Αντιπαραθέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ

Σκεπτικισμός επικρατεί στο «Κίνημα Αλλαγής» καθώς η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση και η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού ήταν οι πάγιες θέσεις του κόμματος. Ωστόσο υπήρξαν οι πρώτοι διαξιφισμοί μεταξύ του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, εναντίον του βουλευτή του «Ποταμιού» Σπύρου Δανέλη ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας χωρίς αυτή να έχει δοθεί στην δημοσιότητα.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να αποφασίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει. «Θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο Καμμένος ελπίζει να ακυρώσουν την συμφωνία τα Σκόπια

Στις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην γειτονική χώρα ποντάρει ο Πάνος Καμμένος, για να αποφύγει να καταψηφίσει την συμφωνία στην βουλή και έρθει σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εταίρος εκτιμά πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία η οποία μπορεί να μην εγκριθεί είτε από τον λαό των Σκοπίων μέσω του δημοψηφίσματος είτε από την βουλή. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την ΝΔ ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση από την στιγμή που οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με την κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν.

Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία υποστήριξε πως θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραιτηθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποφευχθεί η συμφωνία με τα Σκόπια η οποία κατά τον Βασίλη Λεβέντη αποτελεί εθνική ήττα.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση